NavMenu

Šansa za brendove iz Srbije - U vreme krize potrošači u regionu se sve više okreću proizvodima koji asociraju na porodicu, tradiciju i sigurnost

Izvor: RTS Ponedeljak, 03.03.2014. 10:33
Komentari
Podeli

Od 25 najjačih brendova u regionu, samo četiri dolaze iz Srbije. To su rezultati istraživanja agencije za ispitivanje tržišta "Valicon", sprovedenog u Srbiji, Hrvatskoj Sloveniji, BiH i Makedoniji. Stručnjaci procenjuju da su veće šanse za proboj brendova iz Srbije, jer se u vreme krize potrošači u regionu sve više okreću proizvodima koji asociraju na porodicu, tradiciju i sigurnost.

U vremenu tranzicije, neke robne marke stare Jugoslavije su nestale, a neke opstale.

Kada se osvrnemo samo nekoliko decenija unazad, shvatimo da je život bio bezbrižniji, a standard bolji. Mnogi šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine pamte kao srećnija vremena.

U sećanju su mnogima ostale kao godine kada se živelo lagodnije, kada smo kupovali kvalitetnije proizvode i kada su preovladavale drugačije emocije. O tome svedoči i izložba brendova "Živeo život".

Savetnik za odnose s javnošću Tanja Kovač kaže da postoji dosta brendova na ovom tržištu koji su imali veoma dobar kvalitet. Međutim, ono što ih je sputavalo da prežive i da opstanu, da pobede konkurenciju koja je došla osamdesetih i devedesetih jeste bio dizajn.

- Mi smo prodavali jako dobre šporete, usisivače, ali dizajn je bio potpuno neprilagođen tom vremenu - objašnjava Kovačeva.

Do samo pre neku godinu, modernost i atraktivnost bile su glavne odrednice pri izboru proizvoda u regionu. Tradicija je danas sve važnija.

Aleksandar Milanović iz agencija za istraživanje tržišta "Valicon" ukazuje da su srpski brendovi su u blagoj prednosti u odnosu na druge brendove iz regiona.

- Pre svega to je zbog veličine srpskog tržišta, a potom i zbog nepostojanja velikih diskontnih lanaca u Srbiji. Razlog je i relativno mala ponuda trgovinskih marki na teritoriji Srbije - objašnjava Milanović.

Moć marketinga i brendiranja još pre nekoliko desetina godina bolje su osetile firme iz zapadnih delova tadašnje Jugoslavije.

Profesor Branko Maričić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu ističe da, ako se kvalitetan proizvod izbaci na tržišt, on mora da ima i svoje obeležje. To je suština brendiranja.

- To obeležje će da pokaže nekome nešto, a on će da prepozna. Taj koji prepozna on će to da preferira, ako preferira on će da uzme pre nekog drugog i to će tako da ide. Ja mislim da je nama šansa kao i svima drugima, da sve ono što imamo dobro, ne zapostavimo - napominje profesor Maričić.

Stručnjaci se slažu da imamo brendove koji mogu da konkurišu onima u regionu, ali ističu da bi u Srbiji trebalo izbeći kampanjski pristup brendiranju, koji sada vlada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.