Izvor: eKapija | Ponedeljak, 03.03.2014.| 09:41

Elegantno branje voća inovativnim srpskim mašinama - BSK ugovorio prodaju dva "KOKANA 500S"

(Foto: kokan)
Portal "eKapija" raspisao je konkurs za najbolju investiciju u prethodnoj godini - "Aurea 2014". U susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Kompanija BSK iz Obrenovca, u proteklih godinu dana, počela je komercijalnu proizvodnju "KOKANA 500S", vаzdušnog bеrаča jagodastog voća, koji dnevno zamenjuje 60 radnika

"KOKAN 500S" poseduje jedinstvenu, inovativnu tehnologiju vazdušnog branja koja, oponašajući oluju, opstrujava rodne grane biljke prekidnim vazduhom kontrolisane brzine i na prirodan način, bez fizičkog kontakta sa samom biljkom, vrši branje samo tehnološki zrelih plodova bez oštećenja.

Tehnologija vazdušnog branja je aktivno razvijana od 2002. godine i potvrđena branjem malina, kupina i borovnica na plantažama u Arilju, Brusu, Duvaništu i Majuru (Šabac), Đurđevu (Vojvodina), kao i u inostranstvu na plantažama maline u Čileu, u okolini Santjaga.

Generalni direktor preduzeća BSK, Marko Kokanović kaže za "eKapiju" da su u međuvremenu ugovorili prodaju dva berača i da se spremaju za demonstraciju rada u voćnjaku i nastup na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

- Posle toga očekujemo veću reakciju na tržišti i možda još neku porudžbinu.

Kokanović kaže da su problemi sa kojima se susreću nelikvidno tržište i dugački rokovi isporuke, pogotovu ako je uvoz.

- Inače privredna atmosfera u Srbiji nije naklonjena razvojnim preduzećima, jer to podrazumeva ulaganja sa dugim i pomalo neizvesnim povraćajem. Akcenat je na robi koja se brzo vrti i naplaćuje – kaže sagovornik "eKapije".

Direktor BSK-a kaže da su rezultati poslovanja te kompanije u prethodnoj godini "nešto lošiji", ali da su im planovi ambiciozni, te da će akcenat staviti na izvoz berača.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.