Izvor: Tanjug | Subota, 01.03.2014.| 13:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Oko 110 srpskih gradova i opština usvojilo deklaraciju protiv GMO

Deklaraciju protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) do sada je usvojilo blizu 110 gradova i opština u Srbiji, izjavio je Tanjugu predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

- Nadamo se da će se u narednom periodu i veći broj opština priključiti Pokretu za Srbiju bez GMO i da ćemo napraviti uniju gradova i opština koje su usvojile deklaraciju protiv GMO - istakao je Ševarlić.

Poslednja u nizu opština koje su usvojile deklaraciju je Lebane, što je kako je naveo Ševarlić, izuzetno značajno jer ukazuje da se i u jeku predizborne kampanje u kojoj nema izjašnjavanja političara o GMO, vodi računa o poljoprivredi koja je za nerazvijene opštine jedna od najznačajnijih delatnosti.

Postoje zahtevi većeg broja preostalih opština za dostavljanje teksta deklaracije protiv GMO, ali je izuzetno značajno da su i agrobiznis kompanije u Srbiji koje su društveno najodgovornije počele da promišljaju u kontekstu slogana "Srbija bez GMO", ukazao je Ševarlić.

On je rekao da je 25. februara počelo pakovanje probne serije proizvoda jedne renomirane prehrambene kompanije u Srbiji, na čijoj ambalaži će po prvi put biti istaknut zeleni znak sa tekstom "ne sadrži GMO", napomenuvši da ne može da još da otkrije o kojoj je kompaniji reč.

- To je izuzetno značajno i ja se nadam da će se na tu kompaniju, koja će kroz nekoliko dana započeti svoju reklamnu kampanju, ugledati i ostale agrobiznis firme - naveo je Ševarlić.

On je najavio da se u narednom periodu planira i kampanja kako bi što veći broj kompanija u Srbiji, koje inače imaju predispozicije ili već proizvode robu koja ne sadrži GMO, stavile tu oznaku na komercijalna pakovanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.