NavMenu

Oko 110 srpskih gradova i opština usvojilo deklaraciju protiv GMO

Izvor: Tanjug Subota, 01.03.2014. 13:52
Komentari
Podeli
Deklaraciju protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) do sada je usvojilo blizu 110 gradova i opština u Srbiji, izjavio je Tanjugu predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

- Nadamo se da će se u narednom periodu i veći broj opština priključiti Pokretu za Srbiju bez GMO i da ćemo napraviti uniju gradova i opština koje su usvojile deklaraciju protiv GMO - istakao je Ševarlić.

Poslednja u nizu opština koje su usvojile deklaraciju je Lebane, što je kako je naveo Ševarlić, izuzetno značajno jer ukazuje da se i u jeku predizborne kampanje u kojoj nema izjašnjavanja političara o GMO, vodi računa o poljoprivredi koja je za nerazvijene opštine jedna od najznačajnijih delatnosti.

Postoje zahtevi većeg broja preostalih opština za dostavljanje teksta deklaracije protiv GMO, ali je izuzetno značajno da su i agrobiznis kompanije u Srbiji koje su društveno najodgovornije počele da promišljaju u kontekstu slogana "Srbija bez GMO", ukazao je Ševarlić.

On je rekao da je 25. februara počelo pakovanje probne serije proizvoda jedne renomirane prehrambene kompanije u Srbiji, na čijoj ambalaži će po prvi put biti istaknut zeleni znak sa tekstom "ne sadrži GMO", napomenuvši da ne može da još da otkrije o kojoj je kompaniji reč.


- To je izuzetno značajno i ja se nadam da će se na tu kompaniju, koja će kroz nekoliko dana započeti svoju reklamnu kampanju, ugledati i ostale agrobiznis firme - naveo je Ševarlić.

On je najavio da se u narednom periodu planira i kampanja kako bi što veći broj kompanija u Srbiji, koje inače imaju predispozicije ili već proizvode robu koja ne sadrži GMO, stavile tu oznaku na komercijalna pakovanja.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.