Izvor: Tanjug | Nedelja, 02.03.2014.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija 3. marta počinje zvanične razgovore o novom aranžmanu sa MMF-om

Zvanični razgovori predstavnika Vlade Srbije u tehničkom mandatu sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom trgodišnjem aražmanu i tekućim ekonomskim kretanjima u zemlji, počeće u ponedeljak, 3. marta.

Pregovore o novom trogodišnjem aranžmanu najavio je ministar finansija Lazar Krstić, koji je protekle nedelje rekao da će novi aranžman realizovati nova vlada. Do tada će Vlada u tehničkom mandatu pripremiti sve da bi nova vlast, posle izbora, donela odluku i realizovala novi sporazum s Fondom.

Razgovori sa Misijom MMF-a su počeli u Beogradu, u sredu, 26. februara, na nivou tehničkih eksperata, a zvanični razgovori počeće 3. marta plenarnom sednicom u NBS, na kojoj će ministar Krstić predvoditi delegaciju Srbije.

Ministar finansija je ukazao da je Srbiji neophodan novi aranžman s MMF-om, kojim će se obavezati da će u narednom trgodišnjem periodu sprovoditi određenu ekonomsku strategiju. Krtić je rekao da će sa MMF-om najverovatnije biti dogovorene i nepopularne mere, među kojima je i solidarni porez.

Takođe, kako je najavio ministar finansija, država će morati da usvoji sistemske zakone koji će ograničiti zarade u javnom sektoru.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao da se od razgovora s MMF-om očekuje da se sagleda putanja javnog duga Srbije koji je premašio 20 mlrd EUR ili oko 65% BDP-a, dok je deficit budžeta oko 7% BDP-a, što je među najvišim deficitima Evropi. Kada je reč o penzijakoj reformi, Altiparmakov je rekao da će i o tome biti reči u razgovorima s MMF-om, jer Srbija godišnje izdvaja 4,5 mlrd EUR iz budžeta za penzije, a stanovništvo je sve starije.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut već u februaru naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.