Izvor: Tanjug | Subota, 01.03.2014.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija "Uniprom" iz Nikšića kupuje KAP za 28 mil EUR

(Foto: kap.me)
Stečajni upravnik "Kombinata aluminijuma Podgorica" (KAP) Veselin Perišić prihvatio je da imovinu te fabrike proda nikšićkoj kompaniji "Uniprom", čiji je vlasnik Veselin Pejović, za ponuđenih 28 mil EUR.

Perišić je tu odluku objavio u petak uveče (28. februara 2014. godine), nakon sastanka sa Odborom poverilaca KAP-a, objavili su podgorički mediji.

"Uniprom" je jedini dostavio ponudu na drugom tenderu za prodaju imovine nekadašnjeg najvećeg crnogorskog industrijskog giganta.

Ponuda "Uniproma" od 28 mil EUR bila je jednaka početnoj ceni na tenderu.

Nikšićka kompanija učestvovala je i na prvom tenderu, kada je takođe ponudila 28 mil EUR, kao i zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 mil EUR. Stečajna uprava objavila je 18. januara drugi oglas za prodaju imovine KAP-a po početnoj ceni od 28 mil EUR, pošto nije bila zadovoljna ponudama na prvom tenderu raspisanom 6. decembra.

Konačnu reč o eventualnoj prodaji KAP-a ipak daće Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je usvojen u decembru prošle godine.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula prošle godine, čime je dotadašnji ruski partner izgubio pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a u iznosu većem od 230 mil EUR, koje su pale na teret budžeta Crne Gore. Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čime je nastavljena agonija te nekada najveće crnogorske fabrike.

Potraživanja poverilaca KAP-a iznose više od 360 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.