Izvor: eKapija | Petak, 28.02.2014.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi turisti kreću putevima Tesle kroz Srbiju

Nikola Tesla

Vratite se vek unazad, krenite na nesvakidašnju rutu "Putevima Tesle kroz Srbiju". Posetite Muzej Nikole Tesle, beogradski Muzej nauke i tehnike, stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta; istražite Beograd iz ugla Nikole Tesle; zatim Negotin – rodni grad Đorđa Stanojevića; pa deset malih, starih hidroelektrana "Elektroprivrede Srbije", koje su pravi živi muzeji.

Ne treba zaobići ni rodnu kuću Teslinog omiljenog pesnika – Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao ni Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i "rivala".

Posetioci ovogodišnjeg Međunarodnog sajma turizma u Beogradu imaće jedinstvenu priliku da putem veb sajta www.teslaways.rs virtuelno prošetaju "Putevima Tesle" i saznaju više o industrijskoj baštini i stogodišnjim hidrolektranama "Elektroprivrede Srbije", a zatim se prijave da zaista budu prvi turisti na "Putevima Tesle" kroz Srbiju.

Sajt www.teslaways.rs, koji su, kao poklon projektu Putevima Tesle, izradili polaznici ITAcademy, biće predstavljen trećeg dana Sajma, u subotu 1. marta na štandu Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Niša, Sportsko-turističkog centra "Bajina Bašta" i turističke agencija "Magelan" (detaljna agenda se nalazi u prilogu).

Ovom prilikom, posetiocima će biti podeljeno nekoliko vrednih nagrada. Dovoljno je samo da ostave svoj kontakt prilikom promocija i dobiće mogućnost da postanu srećni dobitnici ture "Putevima Tesle kroz Beograd", ali i nekog od kurseva ITAcademy za photoshop, osnove informacionih tehnologija ili engleski jezik.

Sajt www.teslaways.rs prvi je portal koji sveobuhvatno predstavlja industrijsko nasleđe Srbije, i to na srpskom i engleskom jeziku. Osim toga što kroz priču i brojne fotografije najširoj javnosti približava kulturne i industrijske znamenitosti, sajt omogućava posetiocima da se, uz pomoć mapa, lakše upuste u istraživanje malo poznatih predela Srbije.

Projekat "Putevima Tesle" započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i Turističkom organizacijom Srbije, postavljajući osnove rute i istražujući mogućnosti njenog razvoja. Pokrovitelji projekta su "Elektroprivreda Srbije", Ministarstvo kulture i informisanja i ITAcademy.

Sve to je rezultiralo udruživanjem preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak šest fakulteta u Klaster puteva kulture. Klaster će, nadovezujući se na istraživanja Zavoda, nastaviti da razvija ovaj i slične projekte kao specifične kulturno-turističke proizvode.

Kulturna ruta "Putevima Tesle" je dobar primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu, ali i da aktivno uključi lokalne zajednice u dalji razvoj projekta.

U svetu su sve popularnije industrijske kulturne rute i Evropska ruta industrijskog nasleđa trenutno predstavlja preko 1.000 lokaliteta u 43 zemlje i ima između dva i tri miliona posetilaca godišnje.

Mape "Puteva Tesle" kroz Srbiju i kroz Beograd možete preuzeti OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.