NavMenu

Plaše li se sudski izvršitelji posla?

Izvor: RTS Četvrtak, 27.02.2014. 13:12
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Do trenutno nimalo popularnog zvanja od kojeg strahuju dužnici i neredovne platiše, stigao je sa Zavoda za zapošljavanje, gde se našao posle gubitka posla. Uz položen stručni ispit, Radiša Petrić postao je jedan od prvih profesionalnih izvršitelja u Srbiji.

Danas, gotovo dve godine kasnije, i dalje je jedini koji taj posao radi za potrebe Osnovnog suda u Prijepolju i Privrednog suda u Užicu. Za to vreme, imao je 1.550 izvršnih predmeta, najviše u oblasti komunalnih usluga, od kojih je rešio polovinu, a naplatio 30%.

- Posao jeste stresan, nije popularan u ovo vreme, kad narod nema para, ali nešto mora da se radi - kaže Radiša Petrić. "Nisam imao neprijatnosti na terenu, nekoliko poziva telefonom i pretnji, i to je sve. I mada bi njihovo angažovanje znatno olakšalo i ubrzalo rad sudova, i godišnji broj od oko 4.000 izvršnih predmeta u užičkom Osnovnom sudu smanjio za 80%, u Privrednom sudu zbog, kako se ističe, više mehanizama za sprovođenje izvršenja, taj posao je u nadležnosti jednog, ali ne privatnog već sudskog izvršitelja.

- Moguće - ako bi bilo izabrano svih 14 privatnih izvršitelja ovog suda - da bi se poverioci za neka potraživanja više odlučivali za privatne izvršitelje nego za sudske, jer bi se moglo očekivati, s obzirom na njihov broj, da će te predmete brže rešiti - smatra Zorica Bojović, v. d. predsednika Privrednog suda Užice.

I dok za naplatu svojih potraživanja, poverioci sve češće angažuju izvršitelje iz većih centara, u kojima ih je tačno onoliko koliko je i predviđeno, u manjim sredinama situacija je drugačija.

Mala sredina u kojoj se gotovo svi međusobno poznaju, stresna, povremeno neprijatna iskustva na terenu, samo su neka od razmišljanja koje ovdašnji pravnici i advokati nezvanično navode kao razloge slabog interesovanja za posao privatnog izvršitelja.

- Ljudi nisu informisani, oni smatraju da je to neki organ suda, uterivač dugova - kaže jedini privatni izvršitelj u Užicu.

- Međutim, to je nešto sasvim drugo - službeno lice koje ovlašćenja crpe iz zakona.

Više od pedeset pravnika na evidenciji užičkog Zavoda za zapošljavanje godinama je bez posla, a konkurs za 13 izvršitelja na teritoriji Zlatiborskog okruga i dalje je otvoren.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.