Izvor: Tanjug | Sreda, 26.02.2014.| 16:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova šansa gornjomilanovačkih preduzeća za izvoz u Kanadu

(Foto: gornjimilanovac.rs)
Ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk posetio je u sredu (26. februara 2014. godine) opštinu Gornji Milanovac gde se upoznao sa ekonomskim potencijalom rudarskog sektora u Srbiji, kao i sa privrednim delatnostima kompanije "Metalac" i privrednog društva "Rudnik" i istoimene flotacije, radi eventualnog plasmana njihovih proizvoda na kanadsko tržište.

Vaščuk je u Gornjem Milanovcu boravio povodom predstavljanja projekta "Rudarstvo: promovisanje ekonomskog upravljanja i razvoja za demokratsku tranziciju", koji sprovodi Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa konsultantskom kućom "Breakthrough" i uz finansijsku podršku "Kanada Fonda".

Projekat je usmeren na politiku razvoja rudarstva i usklađivanje propisa u toj oblasti sa međunarodnom praksom.

U raspravi je ukazano na ukupan ekonomski potencijal rudarskog sektora u Srbiji, izneta su rešenja iz novog Nacrta zakona o geološkom istraživanju i rudarstvu i ukazano na moguće negativne efekte koje ta rešenja mogu da imaju na razvoj rudarskog sektora i opštinske budžete.

Bilo je, takođe, reči o izradi zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je ponovo aktuelan, a NALED je, uz predstavnike Ministarstva finansija, član radne grupe koja je na tome angažovana.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.