Izvor: Beta | Sreda, 26.02.2014.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Agrana" hoće da ulaže u proizvodnju skroba i voćarstvo - Srbija i dalje pregovara sa austrijskom kompanijom

Austrijska prehrambena kompanija "Agrana" zainteresovana je za investicije u Srbiji, u industriji skroba i voćarstvu, izjavio je danas ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić.

On je novinarima rekao da je sa predstavnicima firme "Agrana" razgovarao prilikom posete Beču u decembru prošle godine i da su pregovori oko ulaganja u proizvodnju skroba u završnoj fazi.

- To je veoma značajno za Srbija, jer smo veliki proizvođač kukuruza, ali ga nedovoljno koristimo, a imamo i dve fabrike skroba koje ne rade punim kapacitetom. Mnogo je bolje da izvozimo krajnje proizvode, nego kukuruz. Sramota je što smo kao mala zemlja poznati po izvozu kukuruza - rekao je ministar poljoprivrede.

Galmočić je precizirao da je "Agrana", kada je reč o voćarstvu, zainteresovana da investira u podizanje zasada, otkup i plasman na svetsko tržište, ali i u preradu voća.

Kako je Glamočić objasnio, "Agrana" drži jednu trećinu svetskog tržišta u snabdevaju proizvođača voćnog jogurta voćem.

Srpski ministar poljoprivrede dodao je i da je austrijska kompanija zainteresovana da ulaže i u proizvodnju bioetanola u Srbiji, ali onog trenutka kada to gorivo počne da se korisiti na srpskom tržištu.

O planovima kompanije "Agrana", inače, pisalo se i ranije, ali te najave nisu konkretizovane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.