Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 24.02.2014.| 18:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Manjak pedijatara u Srbiji, trećina starija od 55 godina

U Srbiji jedna trećina pedijatara starija je od 55 godina i ukoliko se nešto ne preduzme za nekoliko godina naša zemlja bi se mogla suočiti sa ozbiljnim nedostatkom ovih specijalista, istaknuto je u ponedeljak (24. februara 2014. godine) na otvaranju tečaja "Aktuelnosti u pedijatriji 2014" u Institutu za majku i dete.

Direktor Instituta Radovan Bogdanović naglasio je da decu do sedam godina, koju po našem propisu treba da prate pedijatri, u 14% slučajeva prate lekari opšte medicine.

- Decu školskog uzrasta mogu da prate i lekari opšte medicine, pa u školskim dispanzerima ima oko 63% pedijatara, a ostatak su lekari opšte medicine - rekao je Bogdanović Tanjugu nakon otvaranja skupa.

On je naglasio da su pedijatri u proseku stari oko 50 godina, a trećina njih je starija od 55 godina.

- Ne zna se kada će se ti lekari povući u penziju. Zato je potrebno brzo reagovanje, odobravanje specijalizacija kojima će biti nadomešten ovaj deficit koji će se, pretpostavljamo, javiti u nekom trenutku. Specijalizacija traje četiri godine i to treba planirati - naglasio je Bogdanović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović naglasio je da to ministarstvo u poslednjih nekoliko godina nastoji da ispravi nelogičnosti i da su tokom ove godine podsticali domove zdravlja da upute veći broj lekara na specijalizaciju.

On kaže da će u domovima zdravlja Zemun, Palilula i Čukarica već od naredne godine imati dovoljan broj pedijatara.

- Ukoliko procena nakon ovog upućivanja na specijalizaciju bude takva da je potrebno da preduzmemo i neke druge korake, izvesno je da se može desiti da predložimo da se od naredne godine izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predvidi da za deficitarne oblasti uvodemo volonterske specijalizacije - naglasio je Perišić.

On kaže da je veliki problem i to što domovi zdravlja nemaju koga da upute na specijalizaciju, jer bi lekara koji dodje na zamenu morala da plaća zdravstvena ustanova, koja nema dodatne prihode.

Kongres "Aktuelnosti u pedijatriji 2014" traje četiri dana, a predavači će biti profesori ne samo iz Instituta za majku i dete već i drugih ustanova koje se bave lečenjem dece.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.