NavMenu

"Železnice Srbije" čiste teren za Beograd na vodi

Izvor: B92 Nedelja, 23.02.2014. 13:18
Komentari
Podeli

"Železnice Srbije" najavljuju da će do 12. marta početi da uklanjaju koloseke i drugu železničku imovinu iz Savskog amfiteatra, gde će se graditi Beograd na vodi.

Prva faza skidanja koloseka košta 2,55 mil EUR" rekao je direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović Tanjugu, navodeći da ukupno treba skinuti oko 50 kilometara pruge i da će u prvoj fazi biti uklonjeno 30% železničkih kapaciteta.

- Rok je tri do šest meseci da se to skine i "Železnice Srbije" će taj posao uraditi brzo i efkikasno... Mislim da će vlada i grad biti pozitivno iznenađeni kako ćemo to brzo obaviti. Ubeđen sam da ćemo skratiti rokove koje smo sami sebi zacrtali - istakao je Simonović.

Železnice Srbije će do kraja iduće nedelje imati kompletan operativan plan za skidanje koloseka i druge imovine na atraktivnoj lokaciji Savskog amfitatra, koji se prostire na oko 80 hektara.

Simonović je rekao da Saobraćajni institut CIP radi dokumentaciju za iseljavanje i već 1. marta bi trebalo sve da bude spremno.

Prema rečima Simonovića, tu lokaciju treba dobro obezbediti kako bi se sprečile eventualne krađe ili nelegalno naseljavanje ljudi i taj posao će raditi firma "Full protect".

- Napravili smo dinamiku gde razvrstavamo i šaljemo materijal, kojom brzinom i operativom. U taj posao će biti uključen ŽIT koji ima velike kranove i dizalice - dodao je on.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je rekao Tanjugu da će CIP na vreme završiti projektnu dokumentaciju za uklanjanje koloseka iz Savskog amfiteatra.

Ignjatović je istakao da Srbija u poslednjih 40 godina nije imala vredniji projekat od Beograda na vodi, kao i da CIP treba da završi više vezanih projekata, kao što je idejni i glavni projekat za buduću glavnu železničku stanicu Beograd centar u Prokopu, koji će biti gotovi za najduže godinu i po dana.

Reč je o projektima za zgradu železlničke stanice Beograd centar, pristupne saobraćajnice i prateću infrastrukturu, s obzirom da će se tu nalaziti i pošta, banka, policijska i zdravstvena stanica i komercijalni sadržaji, objasnio je Ignjatović.

To sve, prema njegovim rečima, može da se izgradi u naredne dve do tri godine nakon završetka projekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.