NavMenu

Soliteri niču na Svetom Stefanu?

Izvor: Novosti Nedelja, 23.02.2014. 22:48
Komentari
Podeli

Aneks ugovora na zakup hotela u Svetom Stefanu i Miločeru, kojima gazduje zakupac "Adriatic Propertis", uvodi na mala vrata "soliterizaciju" parka na Jadranu.

Ukoliko dokument, koji je predložila vlada, usvoji crnogorski parlament, u miločerskom zelenilu, koje je nastalo još u vreme Karađorđevića, koji su ovde podigli svoj letnjikovac tridesetih godina prošlog veka, nići će kompleks zgrada od po 11 spratova.

Kompleks koji vlada forsira, a koji je, kako se sumnja, dogovoren negde u Kuala Lumpuru nešto pre ustupanja u zakup singapurskom "Aman Resort", koga su kasnije nasledili Grci, bio bi podignut na državnoj imovini. Radi se o 126 apartmana, od kojih bi 66 bilo namenjeno prodaji. Sve bi se to gradilo oko hotela "Kraljičina plaža", jedinog iz "paketa zakupa" koji nije obnovljen već čami zaključan sedmu zimu.

Aneks predviđa i druge ustupke zakupcu, čijim dosadašnjim radom nisu zadovoljni ni meštani, ni turistički poslenici ovog područja, niti celokupna opozicija. Vreme zakupa po predlogu vlade treba da se poveća sa prvobitno određenih 30 na 42, a za Kraljičinu plažu na 90 godina. Visina kirije, kako predviđa aneks ugovora, smanjuje se za trećinu i iznosiće godiššnje 1,2 mil EUR.

Vladin aneks na ugovor s Grcima nije prošao u parlamentu Crne Gore krajem prošle godine. Uz opozicione stranke, protiv njega je glasala i SDP, čime je predlagač ostao u manjini. Tada su na račun privatizacije najpoznatijeg letovališta izrečene mnogobrojne kritike, koje se svode na to da su "ovde prevagnuli lični interesi nad državnim".

Iz vlade, koja nastoji da po svaku cenu udovolji Grcima, poručuju da aneks treba usvojiti, pošto bi u protivnom grčki partner mogao da tuži Crnu Goru pred Arbitražnim sudom u Londonu za iznos od oko 7.000.000 evra. Toliko je grčki partner, kako sam navodi, oštećen zbog kašnjenja obnove grada-hotela Sveti Stefan, koji je prouzrokovan problemima u vezi sa obnovom crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Koje su štete, zaista, imali Grci, a koje će imati Crna Gora ako dozvoli gradnju solitera u miločerskom parku, (iz)meriće uskoro poslanici crnogorskog parlamenta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.