NavMenu

"Mineco" započeo istraživanje antimona u Republici Srpskoj

Izvor: eKapija Petak, 21.02.2014. 12:24
Komentari
Podeli

Započela je prva faza realizacije Ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju antimona na lokalitetima Podkozara, Kordići, Podhomara na opštini Novo Goražde, koji je kompanija "Mineco" potpisala 26. decembra 2013. godine, sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Koncesioni period predviđen Ugovorom je 30 godina, sa ukupnim ulaganjima od 4.760.000 KM, oko 2.435.000 EUR, saopštila je kompanija "Mineco".

Prva faza predviđena ugovorom, podrazumeva izvođenje istražnih radova na navedenim lokalitetima. Ukoliko se potvrde očekivane rezerve rude antimona, planirana je realizacija druge dve faze predviđene ugovorom – dodatnih istraživanja i izrada elaborata o rezervama, projektne dokumentacije, rudarskih i drugih projekata u naredne dve i po godine i početak komrecijalnog rada rudnika u naredne 3 godine.

- U narednih šest meseci bavićemo se detaljnim geološkim istraživanjima. Ako sve bude išlo po planu i prema očekivanjima, po dobijanju potvrde o rezervama i kvalitetu antimona, pristupiće se fazi eksploatacije, koja podrazumeva i neophodne pripremne radnje – rekonstrukciju pristupnih makadamskih puteva, sanaciju postojećih rudarskih prostorija, izradu kompletne infrastrukture, nabavku i instaliranje opreme za otkopavanje i drugo. Ukupna investicija bi iznosila 4.760.000 KM, odnosno oko 2.435.000 EUR, a zaposlili bismo oko 70 ljudi. Filozofija poslovanja "Mineco Grupe" zasniva se na etičkom pristupu, koji podrazumeva poslovanje u skladu sa zakonima svake zemlje u kojoj smo prisutni, očuvanju životne sredine i pomoći zajednici - izjavio je Sava Mandić, predstavnik "Mineco Grupe" i direktor kompanije "Mineco Plus".

U skladu sa Ugovorom o koncesiji, osnovana je lokalna firma "Antimon d.o.o." sa sedištem u Banja Luci, koja upravlja rudnikom. Njen vlasnik je kompanija "Mineco Limited" koja pripada "Mineco Grupi" koja se bavi trgovinom obojenim metalima i rudnim koncentratima na svetskim berzama i investiranjem, upravljanjem i razvojem rudnika olova, cinka, bakra, srebra i zlata.

Od osnivanja Grupe, 2003. godine do danas, zajedno sa svojim partnerima "Mineco" uspešno posluje na četiri kontinenta: u Evropi (Velika Britanija, Švajcarska, Holandija, Rusija, Makedonija, Bosna, Srbija, Kipar), Aziji (Turska i Azijske zemlje bivšeg SSSR), Africi (Zambija) i severnoj Americi (Kanada). Pored toga, planira se širenje i u južnoj Americi (u Peruu i Čileu), kao i u Australiji.

U regionu, pored rudnika antimona, "Mineco" je kao većinski vlasnik prisutan i u rudniku olova (ceruzita) Olovo u BiH, rudnicima olova i cinka Sase u Srebrenici, u Republici Srpskoj i Velikom Majdanu kod Ljubovije, Bosil-Metalu kod Bosilegrada i u rudniku Rudnik kod Gornjeg Milanovca u Srbiji. U ovim rudnicima "Mineco" zapošljava vuše od 1.300 ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.