NavMenu

Srbija - Pazite kakav lizing potpisujete! Da li će vam novac biti vraćen u slučaju krađe ili totalne havarije automobila?

Izvor: Novosti Utorak, 10.05.2005. 09:53
Komentari
Podeli

Prilikom potpisivanja ugovora sa lizing kućom neophodno je voditi računa kakav ugovor se potpisuje, kako se ne bi desilo da se u slučaju totalne štete ili krađe vozila ostane bez novca i kola.

Pri uzimanju kola na lizing, kasko polisa glasi na ime lizing kuće, koja je vlasnik automobila do završetka otplate duga. Bilo šta da se desi, od najsitnijih oštećenja, pa do havarije ili nestanka, korisnik lizinga je dužan da prijavi osiguravajućem društvu i lizing kući kao štetu. Osiguravajuće društvo je procenjuje i dostavlja garantno pismo ovlašćenom servisu u kome se popravljaju kola. Lizing kuća potpisuje zapisnik da je saglasna sa načinom rešavanja nastale situacije. Glavna dilema je hoće li maleroznom korisniku automobila, koji još nije otplatio automobil biti vraćen novac, u kom roku i na koji način.

Božidar Milojičić, direktora Istrabenz lizinga, uverava da nema razloga za brigu. Do sada su imali 13 slučajeva krađe i 3 totalne štete i svi korisnici lizinga su uredno isplaćeni i na vreme. Prema rečima sagovornika, korisnik lizinga, ukoliko se desi totalna šteta ili krađa automobila, dužan je da podnese prijavu policiji, lizing kući i osiguravajućem društvu. Ako se radi o krađi, postoji zakonski rok od 30 dana za pronalaženje kola. Kada on prođe, osiguravajuće društvo je u obavezi da u narednih 7 dana isplati štetu lizing kući.

Kada novac pristigne na račun banke, poziva se korisnik lizinga sa kojim se potpisuje sporazum i isplata razlike. Primera radi, ako je automobil ukraden posle 3 meseca, kupac, odnosno korisnik lizinga, dužan je još 57 rata. Pretpostavljamo da je u pitanju ``jugo`` za koji je mesečna otplata 55 EUR. Računica je sledeća: 57 rata množi se sa 55 EUR obračunatih po kursu NBS na taj dan. Od uplate osiguravajuće kompanije podmiruje se dug, bez naknade troškova za polisu i registraciju. Ostatak novca se vraća korisniku lizinga, uz napomenu da se vrednost automobila umanjuje za amortizaciju, koja je u ovakvom slučaju oko 3%. Korisnik lizinga osigurava i PDV, tako da njemu, u ovakvim situacijama, osiguravajuće društvo vraća i porez.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.