Izvor: eKapija | Sreda, 11.05.2005.| 06:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Peti Međunarodni samit Srbije i Crne Gore - Grčke građevinske firme traže partnere za saradnju

Peti Međunarodni samit Srbije i Crne Gore održava se u beogradskom hotelu Hyatt 9. i 10. maja 2005. Prvog dana samita govorilo se o putu Srbije i Crne Gore ka članstvu u Evropskoj Uniji. Prilikom otvaranja samita Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Crne Gore Milo Đukanović, potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, Ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković i Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić složili su se da su Srbija i Crna Gora, zajedno, ali i svaka članica pojedinačno, mnogo uradile kako bi se približile Evropkoj Uniji. Govornici su istakli da je mnogo urađeno na demokratizaciji političkih i ekonomskih uslova u zemlji. Srbija i Crna Gora planiraju da uskoro okončaju proces privatizacije i da poboljšaju investicionu klimu, a očekuju da će doći do povećanja investicija i izvoza SCG, tako da su pozvali strane investitore da ulažu u region.

(Foto: b)

Potpredsednik Labus je objasnio da je SCG sposobna da nađe najkraći put do Evropske Unije i da je moguće članstvo SCG u EU do 2012. godine. On je naglasio da SCG mora da radi na tome da bude što više direktnih stranih investicija i da mora da se smanji nekomercijalni rizik investicija.

Bilo je reči i o već tradicionalnim odnosma SCG i Grčke, pohvaljena je saradnja u svim oblastima, ali je Evripidis Stylianidis, zamenik Ministra inostranih poslova Grčke izrazio čuđenje zašto privatne kompanije slabo koriste sredstva Hellenic plana i pozvao građevinske firme iz SCG da sarađuju sa grčkim građevinskim firmama jer one traže partnere u regionu.

Na samitu su govorili i Michael C. Polt, Ambasador SAD u SCG, David Madden, EUFOR, dr Erhard Busek, Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, David Watson, EFG Eurobank Ergasias, Amb. Donald Bandler, Kissinger McLarty Associates, Michael Martens, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Carolyn Jungr, World Bank.

Peti Medjunarodni samit Srbije i Crne Gore je organizovan pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije (Beograd), Savetom stranih investitora (Beograd) i Poslovnim savetom za medjunarodno razumevanje (Njujork) u saradnji sa TGI International.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.