NavMenu

Master plan za "Beograd na vodi" biće gotov u prvoj nedelji marta

Izvor: Beta Ponedeljak, 17.02.2014. 12:48
Komentari
Podeli

Master plan za projekat "Beograd na vodi" biće završen u prvoj nedelji marta i već tokom tog meseca počeće izmeštanje koloseka da bi se omogućio početak izgradnje, rekli su u ponedeljak (17. februara 2014. godine)predstavnici Ministarstva saobraćaja Srbije i uprave Beograda.

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali rekao je na konferenciji za novinare da će u prvoj fazi priprema za realizaciju projekta biti izmeštena jedna trećina koloseka da bi se pripremio teren za izgradnju prve četiri zgrade.

- To će biti kula, tržni centar i još dve zgrade, možda hotela - rekao je čelnik privremene uprave Beograda i dodao da se prvi radovi na gradnji mogu očekivati krajem ove godine.

Plan je da se u okviru projekta "Beograd na vodi", vrednosti između 2,5 i 2,8 mlrd EUR, koji će se realizovati s partnerom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kompanijom "Eagle Hills" Muhameda el Abara, izgradi između 1,5 i dva miliona kvadratnih metara poslovnog, stambenog, kulturnog i komercijalnog prostora na oko 90 hektara zemljišta u takozvanom Savkom amfiteatru, uz desnu obalu reke Save.

Po rečima Malog, druga faza projekta obuhvatiće završetak železničke stanice "Prokop", završtak ranžirne stanice Zemun i izmeštanje međugradske autobuske stanice.

Mali je rekao da očekuje da će do polovine 2015. godine biti pripremljena dokumentacija za izmeštanje Beogradske autobuske stanice (BAS) na novu lokaciju kod Otvorenog tržnog centra u Novom Beogradu ("Buvljak"), dok se još traži mesto na koje će se preseliti taj tržni centar.

On je dodao da će u trećoj fazi biti izgrađena obilaznica od Bubanj potoka, preko Vinče, do Pančeva, što će omogućiti oslobađanje celog Savskog amfitetatra za izgradnju, uz izmeštanje prevoza opasnog tereta kroz Beograd.

- Nadam se da ćemo poštovati rokove i da će Beograd za pet godina izgledati potpuno drugačije - rekao je predsednik privremene urpave grada.

Mali je rekao da su pregovori o finansiranju "Beograda na vodi" u završnoj fazi i trebalo bi da se završe do kraja marta.

- Osnove su poznate, država će u zajedničku firmu (za realizaciju projekta "Beograd na vodi") uneti zemljište, a arapski partner će obezbediti finansiranje celokupnog projekta - rekao je Mali i dodao da će odnos vlaništva u firmi biti definisan u pregovorima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.