NavMenu

MIHAJLOVIĆ: Od 1. jula domaćinstva biraju isporučioca struje

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 17.02.2014. 22:04
Komentari
Podeli

Zorana MihajlovićZorana Mihajlović

Nacrt novog zakona o energetici predviđa da će od 1. jula ove godine ili najkasnije od datuma stupanja na snagu novog zakona, građani moći da biraju isporučioca struje, rekla je ministarka energetike u ostavci Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je u intervjuu za "Politiku" rekla i da je čitavo poglavlje Nacrta zakona posvećeno snabdevanju krajnjih kupaca strujom, kao i da su propisane obaveze snabdevača da obavesti kupca o uslovima prodaje električne energije.

- Doneta su i pravila o promeni snabdevača koja je besplatna. Otvaranje tržišta pruža mogućnost izbora snabdevača i uslova prodaje, a samim tim izbor cene i bolje komercijalne usluge - dodala je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da će, s obzirom na to da će kupcu biti dostupne sve informacije o snabdevačima i uslovima prodaje električne energije, on imati pravo da na osnovu prikupljenih informacija sam donese odluku o izboru snabdevača i preuzme rizik svojim izborom, kao i da je Zakonom o energetici uređena i zaštita kupaca.

- Domaćinstva mogu da biraju snabdevača koji nudi najpovoljnije uslove prodaje električne energije. Od licencnih 75 snabdevača, koji se uglavnom bave veleprodajom, za sada je šest iskazalo interes za snabdevanje krajnjih kupaca - dodala je ona.

Mihajlovićeva je naglasila i da je, zbog mogućnosti tržišne utakmice, važno za EPS da bude konkurentan u pogledu uslova i cene.

Ona je objasnila i da treći energetski paket direktiva EU, kada je u pitanju električna energija, nameće obavezu razdvajanja operatora prenosnog sistema, koje se ogleda u tome da isti vlasnik ne može da upravlja operatorom prenosnog sistema, proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom.

Na pitanje da li misli da će novi zakon i otvaranje tržišta za domaćinstva onemogućiti da cena struje bude socijalna kategorija, Mihajlovićeva je odgovorila da cena električne energije već sada to nije i da cilj otvaranja tržišta jeste da se postigne tržišna cena električne energije.

- Otvaranje tržišta ima za cilja povećanje konkurentnosti, a samim tim izbora snabdevača, uslova isporuke i niže cene električne energije. Tržište će omogućiti da EPS prodaje električnu energiju po tržišnim cenama, a snabdevači ne mogu da diktiraju cene EPS-u. Ako postoje viškovi energije, pretpostavka je da će i cene električne energije u Srbiji biti niže, po opštim pravilima tržišta i konkurencije - objasnila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je za "Politiku" rekla i da su u EPS-u i "Elektromreži Srbije" u toku pripreme za promenu pravne forme javnog preduzeća, uz podršku Ministarstva i da će one u najskorije vreme biti realizovane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.