Izvor: eKapija | Ponedeljak, 17.02.2014.| 14:15

Evropska slava srpske "Sile" - Proizvođač aviona "Aero East Europe" iz Kraljeva se priprema za sajam u Friedrichshafenu

Portal "eKapija" raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2013. godini "Aurea 2014". U susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Laki avioni, proizvedeni u fabrici "Aero East Europe" u Kraljevu, punili su stupce inostranih magazina. Svetskoj publici su se predstavili na najznačajnijim sajmovima, a letilice su svuda sa svojim performansama i demonstracionim letovima koje je izvodio Milorad Matić, vlasnik fabrike, izazivale pažnju i ogromno interesovanje.

Srpska "Sila" je zadivila i hrvatsku publiku. U januaru je kraljevačka kompanija "Aero East Europe" promovisala avion SILA 450 odabranoj grupi lokalnih pilota na aerodromu Varaždin.

Kako piše portal Tangosix, specijalizovan za avioindustriju, "pored imena koje samo po sebi govori o kakvom je "teškašu" ultra-lake avijacije reč, avion SILA 450C je impresionirao sve prisutne na varaždinskom aerodromu koji su imali prilike da se uvere u njegove mogućnosti".

- U protekloj godini smo ostvarili velike rezultate na evropskom tržištu. Dobili smo nemački sertifikat za avion SILA 450C, izlagali smo na najvećem sajmu avijacije u Evropi u Friedrichshafenu u Nemačkoj, na sajmu "Blois" u Francuskoj, "Zell am See" u Austriji, kao i na najvećem sajmu ultra-lakih aviona "Tannkosch" u Tannheim-u u Nemačkoj – kaže za "eKapiju" Milorad Matić, vlasnik i direktor kraljevačke fabrike.

Prema rečima Matića, njihovi avioni su na svim prezentacijama naišli na pozitivnu atmosferu i izazvali veliku pažnju.

- Bili su zadovoljni kvalitetom i performansama proizvoda, kao i sa ponuđenom cenom. To je rezultiralo ugovorenim poslovima sa Francuskom i Švedskom, a povećano je i interesovanje na nemačkom tržištu – kaže Svetlana Jekić, menadžerka prodaje i marketinga.

Prošle godine u pogonima u Kraljevu proizvedeno je i isporučeno više od 20 aviona, kaže naša sagovornica, ali i dodaje:

- Taj broj ne može tako da se definiše, jer se u procesu proizvodnje ne pravi samo jedan avion od početka do kraja, pa se započinje drugi, već do određene faze može biti započeto i 5-6 aviona. U ovoj godini planiramo da udvostručimo proizvodnju.

Nažalost, i posle svih uspeha i dalje nemaju nikakvu podršku u proizvodnji.

- Interesovanje postoji, ali svi bi i dalje neke garancije, jer smo mi ipak Srbija. Tokom godine su nas obilazile razne delegacije i ostvareni su kontakti po pitanju zastupništva u Francuskoj, Luksemburgu, Belgiji, Lihtenštajnu, Švedskoj, Norveškoj, Španiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj...

Prošlu godinu će "Aero East Europe" pamtiti po uspešno završenom procesu dobijanja sertifikata u Nemačkoj, po najrestriktivnijem standardu u Evropi u toj kategoriji, kao i po francuskom sertifikatu.

- Posedujemo naš nacionalni, nemački i francuski sertifikat. U ovoj godini smo već odradili proširenje nemačkog sertifikata, prijavili se za učešće na sajmovima širom Evrope, a prvi i najznačajniji u nizu je svakako u Friedrichshafenu u Nemačkoj od 9. do 12. aprila. Tamo ćemo predstaviti dva aviona tipa SILA 450C. Jedan će biti u jednostavnom izdanju sa maksimalnom praznom težinom od 297,5 kg, koje zadovoljava sve potrebe avioškola i klubova, a drugi u izdanju za ljude koji vole da uživaju, sa vrhunskom opremom, luksuznim enterijerom i eksterijerom - kaže Matić.

"Aero East Europe" je 2012. godine razvio novu letelicu SILA serije (Srpska Industrija Lakih Aviona) – "SILA 450 C", najlakšu u pomenutoj seriji posebno prilagođenu za tržište ultra-lakih aviona, za šta je dobio nagradu za investiciju godine "Aurea 2013".

M.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.