NavMenu

Otpadni freon iz Niša uništen u Nemačkoj - Kompanija "Jugo-impex E.E.R" u 2014. godini planira rast prodaje reciklata za 20%

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.02.2014. 16:02
Komentari
Podeli

Portal "eKapija" raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2013. godini "Aurea 2014". U susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Otvaranjem novog postrojenja za reciklažu, kompanija "Jugo-impex E.E.R" je dva puta uvećala tretiranu količinu EE otpada u odnosu na 2012. godinu. Postrojenje je tokom 2013. radilo punim kapacitetom, a niška kompanija je prva i jedina sa ovih prostora izvezla freon koji izaziva trajne negativne posledice za ozonski omotač i dovodi do stvaranja efekta staklene bašte.

- Prvi put u istoriji freon iz Srbije je izvezen i tretiran na ekološki prihvatljiv i bezbedan način. U Nemačku je otišlo ukupno 15,5 t freona, a ta količina izdvojena je iz više od 100.000 recikliranih rashladnih uređaja – kaže za "eKapiju" Ninoslav Milenković, generalni direktor "Jugo-impex EER".

Kako podsećaju u ovoj kompaniji, količina freona iz samo jednog frižidera proizvodi štetne efekte jednake količini izduvnih gasova koju izbaci jedan automobil za godinu dana.

Sledeći izvoz freona planiran je sredinom ove godine, nakon završetka procedure dobijanja dozvole za izvoz opasnog otpada.

Postrojenje niške kompanije, otvoreno u septembru 2012. godine, zasniva se na inovativnoj nemačkoj tehnologiji koja omogućava bezbedno izdvajanje opasnih materija iz rashladnih uređaja. Ono omogućava separaciju freona iz pur pene i njeno potpuno prečišćavanje čime ona postaje energent visoke kalorične vrednosti, a freon izdvojen tehnološkim procesom i sakupljen u namenskim sudovima umesto u atmosferi završava u licenciranim postrojenjima za njegovo uništavanje. Tokom 2013. godine kompanija je reciklirala 10.000t opasnog elektronskog i električnog otpada.

Osim povećanja obima reciklaže, novo postrojenje garantuje i poboljšan kvalitet reciklata. Iz elektronskog otpada dobijaju se sekundarne sirovine sa čak 98% čistoće što je dovelo do višestrukog povećanja prodaje, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

- Tokom 2013. ukupno je prodato 6.420 t raznih reciklata - pretežno recikliranog gvožđa, plastike, aluminijuma i bakra. Deo je prodat na domaćem tržištu, ali takođe izvozimo i u Kinu i Nemačku – kaže Ninković.

Plan kompanije za ovu godinu je, dodaje naš sagovornik, da se reciklaža, a samim tim i prodaja, poveća za 20% u odnosu na prethodnu godinu.

Da je godina za nama bila uspešna za niško preduzeće pokazuju i priznanja koja su stigla na adresu kompanije.

Osim priznanja za društvenu korisnost koji je "Jugo-impexu" dodelio naš portal u izboru za investiciju godine "Aurea 2013", "Jugo-Impex" i direktor kompanije Vujadin Šćekić dobili su nagradu "Najbolje preduzeće i Menadžer godine". Nagradu dodeljuje Evropska poslovna skupština i Sokratov komitet u Oksfordu u Velikoj Britaniji, a prati je licenca Trademark, koja važi 5 godina i koja će kompaniji "Jugo-Impex" omogućiti još lakši plasman robe na evropsko tržište.

I.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.