NavMenu

Paraćinska "Staklara" pušta u rad novu peć - Ulaganje od oko 20 mil EUR

Izvor: Beta Petak, 07.02.2014. 10:54
Komentari
Podeli

"Srpska fabrika stakla" u Paraćinu će u ponedeljak (10. februara 2014. godine), pustiti u rad novu peć sa četiri linije za proizvođu boca i tegli u koju je uloženo više od 20 mil EUR, saopštio je danas kabinet predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji će prisustvovati otvaranju.

Kapacitet nove peći L5 je 230 tona na dan i sa četiri proizvodne linije obezbiće proizvodnju od 180 miliona boca i tegli godišnje.

Novom investicijom vrednost ukupnog ulaganja od strane novog vlasnika "Staklare", međunarodnog konzorcijuma "Glass Industry", prešao je iznos od 105 mil EUR u prethodnih 20 meseci, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da će ulaganje u novu liniju L5 obezbediti da proizvodi "Srpske fabrike stakla" postanu konkurentni na širem regionalnom tržištu, omogućiće se veća efikasnost u poslovanju, viši kvalitet proizvoda, a biće smanjena i proizvodna cena i stvoreni uslovi za primenu i sertifikaciju ISO i HACCP standarda.

Kako je precizirano, za konstrukciju peći i pratećih proizvodnih linija korišćeni su vatrostalni materijali, kao i mašine i oprema najpoznatijih svetskih proizvođača, a u procesu pripreme i izgradnje angažovano je više od 30 lokalnih firmi, od dobavljača sirovina i tehničkih materijala, do lokalnih izvođača građevinskih i montažnih radova.

Istaknuto je da tehnološka linija L5 predstavlja najmoderniji pogon za proizvodnju ambalažnog stakla u regionu, jer je kao prateća oprema na peći ugrađen takozvani servo-indeksirajući sistem za automatsku kontrolu do 600 boca u minuti koji, uz uređaj za automatsko pakovanje i termoskupljanje folije.

Urađeno je i proširenje fabričke hale, sa transportnim mostom i liftom za prevoz gotovih proizvoda do zatvorenog magacina gotovih proizvoda, površine 6.000 kvadratnih metara.

Time je obezbeđen direktan transport gotovih proizvoda od proizvodnih linija do magacina kroz zatvoreni prostor, čime su proizvodi zaštićeni od atmosferskog uticaja.

"Srpska fabrika stakla" je jedina fabrika za proizvodnju ambalažnog stakla na području Srbije, ali i Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Skijanje ubuduće samo iznad 1.500 metara? - Skijališta Srbije kažu da "nema zime" i najavljuju razvoj Golije

Pretpostavke da će se u budućnosti, zbog visokih temperatura i promene klime, mnoga skijališta okrenuti letnjem turizmu umesto zimskom, o čemu je pre nekoliko dana izveštavala i eKapija, po svemu sudeći ne stoje kada je reč o našim najpoznatijim skijalištima. Bar ne u slučaju Kopaonika i Stare planine, navode za eKapiju u JP Skijališta Srbije. Na osnovu višegodišnjih praćenja temperatura i broja snežnih dana, prognoze u tekstu

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.