Izvor: Tanjug | Nedelja, 02.02.2014.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpske i mađarske železnice dogovorile saradnju u modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta

(Foto: Milica Stevuljević)
Generalni direktori "Železnica Srbije" i "Mađarskih državnih železnica", Dragoljub Simonović i Ilona David, dogovorili su 31. januara u Segedinu zajednički nastup i strateško partnerstvo u modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, koja će biti finansirana kineskim kreditom.

- Vreme putovanja vozovima između Beograda i Budimpešte biće skraćeno sa sadašnjih osam na svega dva do tri sata. Da bismo to postigli biće neophodna investicija od oko 1,5 mlrd EUR, od čega samo za trasu pruge kroz Srbiju oko 870 mil EUR - rekao je Simonović.

On je rekao Tanjugu da će se vozovi na toj pruzi kroz Srbiju kretati brzinama od 160 kilometara na čas, kao i da bi vozovi mogli na deonici od Novog Sada do Subotice da idu oko 200 kilometara na čas.

S obzirom na to da su Kinezi poznati po gradnji brzih pruga, procenjuje se da bi i deo kroz Srbiju, od Beograda do mađarske granice, mogli da završe za godinu dana, od početka radova.

Čelnici dve železničke uprave saglasili su se da je obostrani interes da se modernizacija ove pruge realizuje što brže, kako bi se smanjilo vreme putovanja vozovima između dva glavna grada, a putnicima i privrednicima ponudio brz, kvalitetan i jeftiniji transport.

- Imajući u vidu sve očekivane efekte od modernizacije ove pruge, ona za srpske železnice predstavlja prioritetan projekat i već je počela priprema neophodne dokumentacije - kazao je Simonović.

Ovim projektom predviđen je remont te pruge, a Saobraćajni institut CIP radiće pojedinačnu projektnu dokumentaciju po fazama.

Pruga Beograd-Subotica građena je od 1882. do 1884. godine, a poslednji remont urađen je 1980. odnosno pre punih 33 godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.