NavMenu

Vraćanje ptica pevačica i grabljivica na vojvođanska polja

Izvor: eKapija Petak, 31.01.2014. 11:17
Komentari
Podeli

Udruženje "Riparia" je pokrenuo projekat koji je jedinstven u Srbiji, a odnosi se na vraćanje ptica pevačica i grabljivica na vojvođanska polja koja su pod intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, piše portal GradSubotica.co.rs.

Ukoliko bi se ptice vratile smanjila bi se upotreba hemikalija u procesu zaštite bilja. Tim povodom je štampan vodič u kome se ekološki povoljna praksa u poljoprivredi objašnjava sa ciljem da se stvori mogućnosti za povratak ptica na površine koje su pod intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. Naime, razvojem poljoprivrede, mnoge ptice su nestale sa svojih staništa, a ova publikacija pruža smernice za njihovo ponovno privlačenje.

- Iskustvo drugih zemalja u okruženju je da nekim merama ove ptice mogu da se vrate na te površine sa kojih su otišle zbog intezivne poljoprivrede. Mogu da ostvare korist za poljoprivrednike i povećanje biodivirziteta – rekao je Ferenc Marton član predsedništva Udruženja "Riparia".

Privlačenje ptica ne iziskuje mnogo novca za ulaganje, nego jednostavnu kupovinu kućica i stubića – sedeljki, što je investicija koja se meri stotinama dinara.

- Ušteda se javlja u tome da se što manje hemikalija treba upotrebiti za suzbijanje tih problema – ističe Ferenc Marton.

Publikacija udruženja ljubitelja prirode "Riparia" nastala je u okviru istoimenog projekta, a namenjena je poljoprivrednicima. Ovaj projekat je realizovan uz finansijsku podršku lokalne samouprave, odnosno Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.