Izvor: Beta | Petak, 31.01.2014.| 12:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Restrukturiranje "Železnica Srbije" počinje 1. juna 2014.

(Foto: Milica Stevuljević)
Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je danas da bi 1. juna trebalo da krene proces restrukturiranja tog preduzeća.

On je novinarima kazao da je rukovodstvo "Železnica Srbije" ponudilo rešenje Vladi Srbije, što se dešava prvi put, jer je do sada bilo obrnuto, odnosno Vlada Srbije je nametala rešenje za "Železnice Srbije".

- Mi smo naše rešenje poslali Vladi Srbiji i ona sada treba da se izjasni da li prihvata model koji mi nudimo kao stručnjaci - naglasio je Simonović.

Prema njegovim rečima, Vladi Srbije je predloženo da se "Železnice Srbije" podele na dva nezavisna preduzeća, od kojih će jedno biti za pruge i sve oko pruga, a drugo za prevoz robe i putnika.

Simonović je objasnio da bi preduzeće koje bi se bavilo prevozom robe i putnika radilo dok se ne ojača kargo i tretni saobraćaj, koji bi se onda odvojio od putnika i išao na tržište, dok bi se putnički saobraćaj najvećim delom obezbeđivao iz budžeta.

- I Unija železnica Evrope kazala je da je zadovoljna ovakvim načinom restrukturiranja i da će dati pozitivno mišljenje. I ova Unija naglašava da bi Vlada Srbije trebalo da finasira infrastrukturu i prevoz putnika koji je za njih interesantan, a da prevoz robe ide na tržište - kazao je on.

Direktor "Železnica" je dodao da model koji predlaže to preduzeće predviđa da postoje vozovi koje finasira lokalna samouprava i grad, ali i država jer ti vozovi nisu rentabilni, ali zbog državnih interesa treba da voze.

- Imaćemo i vozove koji ni za lokal, ni za grad, ni za državu nisu interesantni, ali za "Železnice Srbije" jesu i mi ćemo to da to finasiramo - kazao je Simonović.

On je dodao i da bi 10. marta trebalo da počnu prvi radovi na deonici Beograd - Pančevo, koji se finansiraju iz ruskog kredita od 800 mil USD za "Železnice Srbije".

Prema njegovim rečima, radove na ovoj deonici će voditi domaće firme i njihova vrednost je procenjena na 69 mil EUR, od kojih je 9 mil EUR obezbedila država, dok su ostalo sredstva iz ruskog kredita.

Simonović je istakao i da bi do kraja februara "Železnice Srbije" trebalo da potpišu Aneks dva ugovora o ruskom kreditu za finansranje radova na još šest deonica na železničkom Koridoru 10, a sledeće godine bi trebalo da se rade druge tri deonice na tom koridoru.

On je naveo i da bi već u martu mogli da se nastave radovi na Prokopu u Beogradu jer će 24. februara biti otvorene ponude za tender za nastavak izgradnje Prokopa, kao i da je za oslobađanje savskog amfiteatra, odnosno iseljenje pruge, 200 skretnica, desetina raskrsnica biti potrebno 2,55 mil EUR i da bi taj posao mogao trajati tri do šest meseci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.