NavMenu

RETROSPEKTIVA 2013 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.01.2014. 15:15
Komentari
Podeli
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2013. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji SPORT.

Uprkos tome što su domaći sportisti iz gotovo svih drugih disciplina daleko uspešniji od fubalera, najvažnija sporedna stvar na svetu je i dalje neprikosnovena na našim listama. Među prvih pet najinteresantnijih su čak tri fudbalske priče - "Karađorđe", teren na krovu voždovačkog šoping centra i priča (zasad i dalje – želja) o nacionalnom stadionu. Ono što je zanimljivo je da se među top 10 investicija iz oblasti sporta ove godine po prvi put u istoriji naše rubrike uvrstio golf, koji će izgleda biti sve interesantniji i prisutniji u Srbiji.

Vožd je ubedljivo prvi. Stadion "Karađorđe" u Novom Sadu doterao je južnu tribinu, a uskoro bi trebalo da kompletno bude presvučen u novu odeždu. Još se ne zna kako će ona izgledati, jer nije odabrano idejno rešenje. Kada sve bude završeno, "Karađorđe" će biti moderan stadion, sa savremenim semaforom, reflektorima i tribinama kapaciteta 22.000 sedećih mesta.

Stadion na krovu (Foto: fkvozdovac.rs)Stadion na krovu
Posle Vožda - Voždovac. Drugo mesto u 2013. pripalo je stadionu, i to kakvom! Identično kao godinu ranije, srebro je osvojio teren na četvrtom spratu Šoping centra "Stadion". Leto za nama, tačnije 31. avgust, ostaće uspisano u istoriji srpskog fudbala trenutak kada utakmica "Superlige" igrana po prvi put na veštačkoj travi i to na krovu tržnog centra. Naš "Voždovac" je ukrstio koplja sa "Jagodinom". Ako ste se u šali zapitali ko trči po loptu kada odleti, projektanti igrališta kažu da je to gotovo nezamislivo. Inače, kako vele u FK "Vodžovac", osim njih jedino klub "Monako" ima stadion na krovu.

Bronza je ovog puta otišla u ruke golfera. Po prvi put od kako "eKapija" ima rubriku "Retrospektiva investicija", golf je privukao ovoliko pažnje. To je, izgleda, u skladu sa novim balkanskim trendom - komšije Crnogorci uveliko najavljuju ambiciozne planove, biznismen Dragan Šolak pravi golf imperiju u Sloveniji... Sa domaće trave, najsvežija vest nam stiže iz Novog Sada. Naime, za popularizaciju golfa u Srbiji i održavanje turnira koji bi privlačili igrače sa različitih meridijana, nepohodno je izgraditi teren sa 18 rupa. Prvo takvo igralište trebalo bi da bude kod Novog Sada, gde bi bio smešten veliki turističko-rekreativni kompleks vredan 12,35 mil EUR. "Golf Club Centar", koji ima teren sa devet rupa u Žablju, sada traži partnera za ovaj poduhvat.

Ovako bi mogao izgledati novi teren "Golf Club Centra"Ovako bi mogao izgledati novi teren "Golf Club Centra"
"Žućkova avlija" (četvrta na listi) odlično napreduje. Očekuje se da će već 22. marta palilulski plavci (OKK "Beograd") dobiti svoju prvu halu - Sportski centar "Radivoj Korać", u Ulici Zdravka Čelara. Iako je ona prevashodno namenjena za košarku, visina krova dozvoljava organizovanje i odbojkaških utakmica, a prirodna cirkulacija vazduha i dovoljan izvor dnevne svetlosti učiniće ovaj teren idealnim za svaku disciplinu.

Gde će biti nacionalni fudbalski stadion, ko će ga graditi i sa kojim parama? Priča koja je cele protekle godine zanimala sve ljubitelje domaćeg fudbala peta je po redu. Svi hoće loptu u svom dvorištu (neke opštine su se već ponudile), a najverovatnije je da će "hram bubamare" biti u Beogradu ili neposrednoj blizini. Za to zadovoljstvo potrebno je 30-50 hektara i više od 150 mil EUR, cene stručnjaci. Pored stadiona trebalo bi da bude parking sa 1.800 mesta, hotel, šoping centar, kao i stambeni blok. Najbolje bi bilo da Srbija pronađe saveznika za ovu bitku, odnosno da stadion gradi uz pomoć javno-privatnog partnerstva.

Šesto i sedmo mesto zauzele su dve beogradske priče – sa Novog Beograda i Dorćola.

"Fitness world""Fitness world"
Naš proslavljeni košarkaš, Novica Veličković, u oktobru je otvorio fitnes centar "Fitness world", koji ima bogatu ponudu grupnih treninga za sve ljubitelje zdravog i aktivnog života, na oko 800 m2. Centar je smešten u Bulevaru Mihajla Pupina, u poslovnoj zgradi INTEL, ili ako vam je lakše – iznad kafane Dače Ikodinovića "Tako je suđeno".

Takođe, letos je otvoren Sportsko-rekreativni centar "Dorćol" u Dunavskoj 62, koji u svom sastavu ima i zatvoreni bazen. Ovde možete dovesti i svoje najmlađe mališane, u "bebi buć" školu plivanja.

Stadion "Tašmajdan" pošteno kasni. Rokovi su pomerani i pomerani, pa su Beograđani počeli da polako gube nadu da će ikada ponovo uživati na kultnom sportskom borilištu. Prestonička vlast pre nekoliko dana dala je novu prognozu - prva faza biće gotova do 31. marta, nakon čega će deo stadiona moći da se koristi. Druga faza radova, odnosno obnova tribina, tek sledi. Posle priča o klizištu, nepredviđenih situacija izvođače, afere sa bračkim kamenom itd, "Tašmajdan", koji je na osmom mestu, očekuje bolje dane u 2014.

Budući izgled dvorane u GolubincimaBudući izgled dvorane u Golubincima
Maleni Golubinci nadomak Stare Pazove izborili su se za svoje deveto mesto, a oni dobijaju novu sportsku halu. U toj dvorani bi trebalo da se igra košarka, odbojka i drugi dvoranski sportovi, a zanimljivo je da će Golubinčani dobiti i modernu kuglanu sa četiri staze. Ukupna površina planiranog objekta je 1.150 kvadratnih metara. Kapacitet sale je 129 sedećih mesta, a ispod tribina će biti smešteni prateći sadržaji, svlačionice itd. Lokalna samouprava je najavila da će ovaj projekat biti među prioritetima u 2014, te da novac neće biti problem.


Taman u zimskom stilu, listu zatvara subotičko klizalište. Priča o pokrivanju "ledenog terena" je na desetoj poziciji. Klizalište bi trebalo da dobije krov, odnosno da preraste u dvoranu, kako bi klizači i hojekaši mogli da treniraju cele godine. Ove godine Subotičani su bili na korak od ispunjenja želja, čak je i iz budžeta spremljeno 15 miliona dinara za te svrhe. No, izgleda da je zapelo kod dobijanja dozvola (kako pišu lokalni mediji), pa se sada projekat ispravlja, da bi se nastavilo sa daljim aktivnostima.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SPORT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategorijama ENERGETIKA, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, TELEKOMUNIKACIJE I IT, SAOBRAĆAJ, NEKRETNINE, TURIZAM,ZABAVA I REKREACIJA i INDUSTRIJA?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.