NavMenu

Veliko otkriće na polju matičnih ćelija

Izvor: eKapija Sreda, 29.01.2014. 14:55
Komentari
Podeli

Najnovije istraživanje japanskih naučnika moglo bi da bude jedan od najvećih medicinskih proboja poslednjih decenija. Naime, "šokirajući" krvne ćelije kiselinom pokreće njihovu transformaciju u matične ćelije, prenosi BBC.

Doktorka Haruko Obokata, sa Centra za razvojnu biologiju Riken, kaže da je izuzetno iznenađena sa reakcijom krvnih ćelija na pomenuti postupak.

- Veoma smo uzbuđeni zbog novih mogućnosti koje se otvaraju ovim otkrićem. Ne samo u regenerativnoj medicini, ali i kod lečenja raka - objašnjava Obokata.

Veliko otkriće je postignuto na ćelijama miševa, ali je već započeto ispitivanje sa ljudskim ćelijama.

Britanski profesor regenrativne medicine na Londonskom univerzitetu, Kris Mejson, ističe da, ukoliko se potvrdi da se ljudske ćelije isto ponašaju, je doba personalizovane medicine konačno stiglo.O bože kakvo je ovo otkriće. Ovo potpuno menja stvari. Veoma uzbudljivo iznenađenje! - dodaje Mejson.

Matične ćelije mogu da se transformišu u bilo koje tkivo i već se primenjuju u lečenju bolesti i oštećenja očiju, srca i mozga, kao i prilikom lečenja raka.

Najnovije otkriće moglo bi da učini njihovo uzgajanje drastično kraćim, jeftinijim i bezbednijim, što će usloviti njihovo široko korišćenje u medicini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.