NavMenu

Svetski ekspert za 5 EUR dnevno - Stručnjaci iz Nemačke pomažu srpskim firmama

Izvor: eKapija Utorak, 28.01.2014. 12:15
Komentari
Podeli

Angažovanje stručnjaka jedan je od prvih troškova koji se reže u budžetu firme u vremenu krize. Možda je teško poverovati, ali je moguće dobiti pomoć svetskog eksperta za dnevnicu od 5 EUR. Naime, već desetu godinu Delegacija nemačke privrede u Srbiji preko Seniorskog ekspertskog servisa (SES) angažuje nemačke ekonomske stručnjake sa bogatim međunarodnim poslovnim iskustvom, da pomažu firmama u Srbiji.

Osim preduzeća, pomoć mogu potražiti i privredna udruženja i klasteri, kao i lokalne samouprave. Eksperti savetodavno pomažu u optimizaciji proizvodnje, efikasnijem marketingu, privlačenju stranih investitora, nastupu na tržištu EU i dr.

U registru SES-a je evidentirano 9.000 eksperata. Reč je o stručnjacima koji više nisu poslovno aktivni. Za izbor tih stručnjaka je, osim poslovnog iskustva, zdravlja, poznavanja stranih jezika i iskustva sa radom u inostranstvu, merodavna i ekonomska nezavisnost, kao i sposobnost prilagođavanja lokalnim uslovima u mestu angažovanja.

Kako za "eKapiju" kaže Milan Krstić, koji u Delegacije nemačke privrede u Srbiji vodi ovaj program, SES ima više od 140 predstavništava u celom svetu i 14 kancelarija u Nemačkoj.

SES eksperti na zadatkuSES eksperti na zadatku

- SES je neprofitna organizacija iz Bona koju subvencioniše nemačka država, a čiji je osnovni zadatak posredovanje stručnjaka koji više nisu poslovno aktivni. SES eksperti imaju angažmane na najrazličitijim lokacijama sveta. Uglavnom je reč o nemačkim penzionerima, ali ima i eksperata iz drugih zemalja koje angažuje centrala SES iz Bona. Stručnjaci iz drugih zemalja se angažuju kada je reč o specifičnim poslovima, za koje nije moguće naći eksperta u Nemačkoj. Potrebno je da prethodno on zaključi sporazum o saradnji sa centralom organizacije – objašnjava Krstić.

Kao primer, navodi nedavni angažman jednog srpskog stručnjaka koji je preko SES-a dobio posao u Kini.

Koji su uslovi za angažovanje eksperta?

Osnova za SES angažovanje je potreba firme za stručnim usavršavanjem, koju proverava SES, po kriterijumim postavljenog cilja, stepena željenog transfera tehničkog znanja i obima kvalifikacije.

- Firma ne sme da bude start up preduzeće. Osim toga, ne postoji dodatni uslovi. Postoje određene restrikcije koje se odnose pre svega na aktivnosti koje SES ekspert ne sme da obavlja, kao što su operativne delatnosti firme – napomije Krstić.

Prema dosadašnjem iskustvu, upiti su se najviše odnosili na obučavanje radne snage, poboljšanje produktivnosti, proširivanje proizvodnih kapaciteta, optimizaciju poslovanja.

Angažman bi trebalo da traje minimalno dve nedelje, a maksimalno šest meseci. Moguća su i produženja rokova.

Ko finansira eksperta?

Troškove smeštaja eksperta, lokalnog transporta, ishrane i džeparca, koji iznosi 5 EUR dnevno, snosi nalogodavac, odnosno firma ili ustanova koja je aplicirala za ovaj program.

Povratnu avionsku kartu, troškove obrade projekta i ostale troškove u vezi sa angažmanom, plaća SES centrala.

U Srbiji do sada 100 nemačkih stručnjaka

Preko Delegacije nemačke privrede u Srbiji je do sada organizovan rad više od 100 eksperata. Oblasti iz kojih se javilo najviše firmi su prehrambena, metalna-metaloprerađivačka, kao i elektroindustrija.

- Uglavnom se prijavljuju mala i srednja preduzeća kao na primer "Buck", " ENEL PS", "Sirogojno Company", "Inberg". Takođe, u nekoliko navrata su SES eksperti imali angažmane u velikim firmama u Srbiji. Poslednjih godina učestali su i upiti javnih i komunalnih preduzeća – ističe Milan Krstić.

Kako kažu iz Delegacije nemačke privrede, reakcije firmi su bile uglavnom pozitivne, tako da se neretko dešava da zahtevaju angažman SES eksperta dva ili tri puta u nizu.

- Rezultate usluge merimo prevashodno zadovoljstvom domaćih kompanija nakon provedenog perioda sa SES ekspertom. Oni su u prethodnoj godini bili na tom nivou da već sada imamo dogovorene dodatne angažmane za 2014, isti eksperti dolaze u firme u kojima su već boravili.

Rukovodioci programa u Srbiji su veoma zadovoljni zainteresovanošću firmi za ovu godinu, tako da u narednom periodu očekuju još više prijava.

- Samo u prvom kvartalu imamo dogovorenih 7 angažmana SES eksperata i dosta postavljenih zahteva koji su u procesu realizacije.

(Servisni centar "ENEL PS")

Iskustvo kompanije "ENEL PS"

Kompanija "ENEL PS", koja već dvadeset godina klijentima pomaže da održe kontinuitet poslovanja putem stabilnih sistema besprekidnog napajanja, prijavila se za SES kako bi neke procese uzdigla na nemački nivo poslovanja. Predstavnici te firme objasnili su nam kako im je boravak eksperta pomogao u poslovanju.

- Servisni centar "ENEL PS" je naglo porastao i sada ima oko 150 ugovora o redovnom održavanju uređaja za besprekidno napajanje (UPSeva), agregata i sistema klimatizacije u data centrima. Dvadeset pet zaposlenih u našem Servisnom centru godišnje obavi više od 4.000 servisnih akcija na terenu i popravi oko 3.000 uređaja u stacionarnom servisu. Mnogobrojnost i složenost tih aktivnosti, kao i kritični značaj uređaja koje servisiramo, nalažu izuzetnu koordinaciju, agilnost i odgovor našeg Servisnog centra. Veoma smo zadovoljni rezultatima pomoći nemačkog eksperta. Sada Servisni centar "ENEL PS" može još adekvatnije da odgovori na potrebe naših klijenata i spreman je za dalji rast – kaže za "eKapiju" Slađana Ilić, koordinatorka projekta u kompaniji "ENEL PS".

Ova firma je nedavno dogovorila novi angažman sa istim stručnjakom.

- Želeli smo da se naš ekspert uveri da je Servisni centar "ENEL PS" sada još organizovaniji, agilniji i efikasniji i da zajedno zaokružimo proces promena koji smo započeli.

Suzana Obradović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.