Izvor: eKapija | Petak, 24.01.2014.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2013 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2013. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji SAOBRAĆAJ.

"Novak Đoković" je poleteo 26. oktobra 2013. Time se zvanično vinula u orbitu "Air Serbia", nova nacionalna aviokompanija naše zemlje. Jedan problem je rešen. Ostali infrastrukturni ostaju za godine ispred nas. Na listi projekata iz oblasti saobraćaja dominirali su mostovi, putevi, tuneli, obilaznice i kanali.... Ambiciozni projekti, glomazni građevinski poduhvati, dobre ideje – loše finansije.

Kao i do sada - novca nema, a političari obećavaju ruku spasa iz Kine, Emirata, evropskih fondova...

Dok država grca u dugovima i pokušava da završi bar nešto od pomenutih projekata, privreda mora od nečega da živi. Tako su se na ovoj listi našli – logistički centar kompanije "Milšped", kargo centar Šid, kao i informacija o logističkim potencijalima Vojvodine.

Nove/stare priče su i nastavak izgradnje saobraćajnica u Beogradu.

Gašenje "Jat"-a i strateška saradnja za "Etihad"-om je vest koja je obeležila 2013. godinu, pa time i listu u ovoj kategoriji. Ugovorom o saradnji Vlade Srbije i kompanije "Etihad", potpisanim 1. avgusta, aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postala je vlasnik 49% udela, dok je država sa 51% postala većinski vlasnik novoosnovane kompanije "Air Serbia". Svi mediji su bili euforični oko nove saradnje, pa detalje iz ugovora, prava i obaveze obe strane nisu analizirali. Kako ne bismo pokvarili tu euforiju, ni mi nećemo trositi reči na to. A da li smo morali, ostaje da se vidi.

Izgradnja Koridora 11 je počela, pred kraj godine. Posao od Obrenovca do Ljiga izvodi kineska kompanija "Shandong Hi-Speed Group". Sa njima je u maju sklopljen ugovor o izgradnji dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, ukupne dužine 50,2 km. Na prvoj deonici biće izgrađeno 14 mostova i jedna saobraćajna petlja kod Uba, dok će na drugoj biti 16 mostova i jedan tunel. Učešće srpskih preduzeća u realizaciji tog posla iznosiće najmanje 40%.

Da će Koridor 11 biti u žiži i ove godine, govori novi ugovor koji je pre neki dan potpisao ministar građevinarstva Velimir Ilić sa kompanijom GIDC - zajedničkom firmom Vlade Srbije i kompanije "Global Capital Advisors Management" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će sa 15 do 20 mil EUR finansirati izgradnju projekta tehničke dokumetacije za izgradnju Koridora 11 od Požege do crnogorske granice. Zajednička kompanija GIDC će uraditi i studiju o izgradnji tog dela autoputa prema Crnoj Gori i predložiti model javno-privatnog partnerstva. Ilić je rekao da su partneri iz UAE zainteresovani i da grade tu deonicu Koridora 11, dugačku 107 kilometara, kao i za izgradnju tzv. Moravskog koridora, od Pojata do Preljine.

Na trećem mestu je investicija kompanije "Milšped", koja je u martu počela, a u oktobru svečano u Krnješevcima otvorila jedan od najsavremenijih skladišnih prostora u regionu. Skladište, vredno 8 mil EUR, ima ukupnu površinu od 17.000 m2, raspolaže sa 20 utovarno-pretovarnih rampi i uz kompletnu saobraćajnu infrastrukturu omogućava klijentima da iskoriste sve prednosti modernih skladišnih rešenja na izvanrednoj lokaciji. U sklopu 17.000 m2 skladište ima i 2.000 m2 kancelarijskog prostora.

Kineski most je spojen pre neki dan, a izvođači najavljuju da će prvi automobili krenuti krajem godine. Iako je bilo malo prašine oko pomeranja rokova, ipak, bez velike pompe, previranja i suvišnih komentara, taj veliki infrastrukturni projekat, koji je na četvrtom mestu, napreduje planiranom dinamikom.

(Foto: b)

Kapitalna investicija u Vojvodini zauzela je peto mesto. Za izgradnju autoputa od Novog Sada do Rume s tunelom kroz Frušku goru, koji bi trebalo da budu izgrađeni do kraja 2017. godine, ćeka se tender za izradu projektne dokumentacije. Autoput Novi Sad - Ruma s tunelom, dužine 27 kilometara, biće najveća investicija u Vojvodini u poslednjoj deceniji. Konačno će biti rešen problem prolazaka teretnjaka preko Fruške gore i kroz Irig. Ovo je već decenijama najprometnija saobraćajnica u Srbiji. Novoizgrađeni autoput i tunel imaće i ekološki efekat pošto će Nacionalni park "Fruška gora" konačno biti zaštićen od izduvnih gasova.

Pred sam kraj 2013. godine je potpisan Protokol o pripremi projekta izgradnje saobraćajnice od Rume do Novog Sada, koji će obuhvatiti tunel kroz Frušku goru i obilaznicu oko Petrovaradina, Iriga i Rume. Za izradu projektne dokumentacije republička i pokrajinska vlada izdvojile su po 200 miliona dinara.

Šesto mesto za Moravski koridor, o kome se mnogo priča, a malo radi. Najavljena izgradnja je odložena, kao su mediji pisali, jer je kineska kompanija, sa kojom je decembra 2012. sklopljen predugovor o izgradnji, zatražila 150 mil EUR više u odnosu na dogovorenu cenu od 492 mil EUR.

"Spas" je stigao ove godine. Pomenuta arapsko-srpka kompanija GIDC, osim za Koridor 11 zainteresovana je za Moravski. Šta će od toga biti, čitaćete narednih meseci.

(Foto: b)

Kontraverzni projekat "Kanal Dunav-Morava-Vardar", vredan nekoliko milijardi evra, izazvala je nepoverenje i podsmeh domaće javnosti, dok su kineski eksperti procenili da je taj vodni put dobar projekat. Međutim, to nije i zvanično potvrđeno, jer ministar rudarstva Milan Bačević odbija da javnost upozna sa Studijom izvodljivosti.

Obaveza države u saradnji sa kompanijom "Fiat" je izgradnja obilaznice oko Kragujevca, a razlozi zbog čega taj projekat nije završen obezbedili su osmo mesto na listi. Kragujevčani se još nisu dogovorili da li će se put graditi sa severne ili južne strane grada. Ni grad Kragujevac, ni ministar građevinarstva još ne znaju detalje oko tog puta. Poslednja izjava ministra Velimira Ilića je da će se obilaznica graditi iz kredita.

Veliki problem sa parkiranjem u Beogradu, podigli su projekat nadgradnje garaže na Obilićevom vencu na deveto mesto. Beogradski "Parking servis" pokušaće u 2014. godini da reši problem manjka mesta za automobile u centru Beograda. Kako su za "eKapiju" rekli u ovom preduzeću, nadgradnjom je predviđeno novih 4.900 m2 prostora ili 220 novih parking mesta. U planu je i nadgradnja poslovnog prostora od 3.430 m2 prema Obilićevom vencu, Maršala Birjuzovoj ulici i Kosmajskom prolazu.

Na desetom mestu je ideja jednog Zemunca da spoji Zemunski kej i Veliko ratno ostrvo. Hoćemo li do Lida uskoro stizati mostom, i da li ovaj projekat zaista ima šanse da se uklopi u aktuelnu priču o "Beogradu na vodi", ostaje da se vidi u narednim mesecima I godinama.

Na jedanaestom mestu je izgradnja autobuske stanice u Novom Beogradu, sledi rekonstrukcija Trga Slavija, zatim kargo centar Šid, rekonstrukcija ulice Vojvode Stepe, interaktivna mapa logističkih potencijala Vojvodine.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji ENERGETIKA, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i TELEKOMUNIKACIJE I IT?Firme:
eKapija.com Beograd
Air Serbia Beograd
Etihad Regional
Etihad Airways
Vlada Republike Srbije Beograd
A.D. Aerodrom Nikola Tesla Beograd
Koridori Srbije d.o.o. Beograd
Shandong Hi Speed Group
Shandong Hi Speed Group
Ambasada NR Kine Beograd
The Export-Import Bank of China
Milšped d.o.o. Beograd
CRBC Bejing
Grad Beograd
Vlada AP Vojvodina
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
Grad Kruševac
Direkcija za urbanizam i izgradnju Kruševac
Kruševacput a.d. Kruševac
Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije
Vlada na Republika Severna Makedonija Skopje
CGGC Limited
Institut Jaroslav Černi AD Beograd
Republička agencija za prostorno planiranje Srbije
FCA Srbija Kragujevac
Grad Kragujevac
Gradska opština Zemun
Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda
Urbanistički zavod Beograda
JP Putevi Srbije Beograd
Opština Šid
SO.GE d.o.o. Beograd
Privredna komora Vojvodine Novi Sad
Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Novi Sad
GIDC Beograd
Milšped nekretnine d.o.o. Stara Pazova
Tagovi:
Shandong hispeed group
Šandog hajspid grup
Šandog haj spid grup
Velimir Ilić
Dmitar Đurović
Koridor 11
Cu Vei
Zhu Wei
autoput Ljig Preljina
autoput Beograd Obrenovac
Preljina
Zhang Wanxue
Sun Lei
Zhu Lianqui
Lin Xin
Eksim banka
autoput Obrenovac Ljig
deonica Obrenovac Ljig
deonica Obrenovac Ub
autoput Obrenovac Ub
autoput Lajkovac Ljig
deonica Lajkovac Ljig
logistika
logističke usluge
Krnješevci
Logistički park Milšped
Nebojša Iković
Milšped Hrvatska
Milšped Albanija
Milšped AML
Milšped Nekretnine
Milšped Mercurio
Milšped Montenegro
Milšped Slovenija
most Zemun Borča
kineski most
Eksim banka
autoput Novi Sad Ruma
tunel Fruška gora
Koridor 10
Bojan Pajtić
Moravski koridor
Putevi i mostovi
autoput Pojate Preljina
Pomoravlje
Radmilo Nikolić
Miomir Božilović
Vlasinac Igda
Jasička petlja
Pojate
Preljina
CGGC Limited
Milan Bačević
kanal Morava Vardar
Fiat
Fijat
obilaznica oko Kragujevca
put Kragujevac Batočina
pruga Lapovo Kraljevo
Diego Velini
južna obilaznica oko Kragujevca
severna obilaznica oko Kragujevca
Nebojša Zdravković
ugovorne obaveze Srbije prema Fitu
dug države prema Fiatu
dugovanja države Fiatu
Koridor 10
auto put Beograd Niš
izvoz Fiatovih automobila
Zemunski kej
Veliko ratno ostrvo
Lido
most Zemun Lido
most Zemunski kej Veliko ratno ostrvo
most Zemunski kej Lido
GO Zemun
Milosav Stamenov
Miša Stamenov
Aleksandar Vučić
GUP Beograd
Generalni urbanistički plan Beograda
Beograd na vodi
sojenice
Dunav
mostovi Beograd
Generalni urbanistički plan Beograda do 2021
Nebojša Stefanović
izmeštanje autobuske stanice
izmeštanje železničke stanice
Savski ammfiteatar
železnička stanica Novi Beograd
Prokop
metro Ustanička Zemun
Ada Huja
Luka Beograd
termoelektrana Snaga i svetlost
fabrika David Pajić Daka
hotel Admiral
Beogradski pamučni kombinat
Beogradski vunarski kombinat
SO Šid
JP Putevi Srbije Beograd
Cge Engineering
intermodularni i industrijski centar Šid
Nikola Vasić
kargo cenar Šid
Branislav Mauković
Srđan Malešević
CGE Inženjering
Vilijam Milovan
Dante Salimberi
Ričard Salimberi
SOGE
logistički centar Šid
Logistički intermodalni i inustrijski centar Šid
informacija o firmama
Interaktivna mapa logističkog potencijala Vojvodine
Vojvodina logistika
mapa logističkog potencijala Vojvodine
retrospektiva
retrospektiva 2013
retrospektiva saobraćaj
retrospektiva saobraćaj 2013
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.