Izvor: Tanjug | Sreda, 20.12.2006.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija ima ograničene mogućnosti u elektronskom poslovanju - zaključeno na okruglom stolu Društva za informatiku Srbije

Srbija ima dobar kadrovski potencijal i solidno razvijen softver u oblasti veb aplikacija, ali je poslovno okruženje u kome se on primenjuje veoma nepovoljan, ocenjeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije pod nazivom "Kako unaprediti kvalitet domaćih veb sajtova".

Glavni faktori koji nepovoljno utiču na razvoj veb biznisa su relativno malo i siromašno tržište u kome je malo preduzeća zainteresovano za punu afirmaciju na internetu, kao i ograničene mogućnosti u elektronskom poslovanju, pre svega u elektronskoj trgovini.

Zakoni koji bi te oblasti trebalo da urede, pre svih Zakon o elektronskom potpisu i Zakon o elektronskoj trgovini, se sporo donose i uvode u primenu, a prisutne su i mnogobrojne birokratske barijere u obezbeđivanju povoljnijeg elektronskog poslovanja, rečeno je na skupu koji je organizovalo Društvo za informatiku Srbije.

- Korisnici interneta u Srbiji treba da shvate da je period igre na internetu prošao i da je odavno došlo vreme da se na svetskoj mreži zasnuje biznis koji nudi izuzetno velike pogodnosti i mogućnosti - rekao je Srđan Atanasijević iz firme "Hermes Softlab Srbija".

Standardizacija u oblasti veb dizajna i programiranja je privedena kraju i usklađena sa ISO standardom, ali se i tu čeka da se sa JUS standarda pređe na novi standard Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.