Izvor: eKapija | Utorak, 10.05.2005.| 07:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pilot plan upravljanja rijekom Savom - Hrvatska, BIH, Srbija i Crna Gora

Evropska komisija (EuropeAid, Brussels) pokrenula je pre izvesnog vremena kapitalan regionalni projekat Upravljanja rekom Savom, koja prolazi kroz 4 ex-YU države i predstavlja izuzetan privredni i kohezioni faktor između ovih država. Projekat se realizuje i finansira u okviru finansijkog projekta EC - Cards 2003 Regional Programme. Trajaće 3 godine (od oktobra 2004 do septembra 2007), a kao osnova za planiranje na slivu reke Save su Evropske OkvirneDirektive ( EU Water Framework Direktives), primenom vodiča (uputstava) /Gudance, zajedničke osnove za implementaciju (CIS -Common ImplementationStrategy.

Kao konsultanti na projektu su angažovani Safege Fracuska/Belgija, UNESCO-IHE Holandija i Građevinski fakultet u Beogradu. Pored predstavnika vodnih uprava Hrvatske, BIH i Srbije, kao direktni korisnici (Benefiiaries) učestvuju i predstavnici posavskih zemalja Slovenije, Crne Gore, kao i Kosova i Metohije.

Projekat sagledava aspekte zaštite vode na slivu reke SAve, upravljanje kvalitetom vode na slivu, monitoringa, racionalnog i ravnopravnog korišćenja, što uključuje i urbanističke, ekonomske, saobraćajne, navigacione, ekološke, turističke mogućnosti, kao i uticaj privrednih aktivnosti na životnu sredinu. Projekat će omogućiti usklađivati i sve druge projekte na slivu reke Save, a primena vodiča je i na 3 izabrana podsliva, u sve 3 države, a to sus slivovi Kupe, Vrbasa i Kolubare.

Više detalja ovog izuzetnog regionalnog projekta možete pogledati na www.savariver.net

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.