NavMenu

Gavrilo Princip dobija spomenik na Kalemegdanu

Izvor: Novosti Četvrtak, 23.01.2014. 10:04
Komentari
Podeli

Gavrilo PrincipGavrilo Princip

Na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata Gavrilo Princip dobiće prvi spomenik u Beogradu. Obeležje u čast najpoznatijeg člana Mlade Bosne biće najkasnije do juna otkriveno u Kalemegdanskom parku. Identičan spomenik Principu biće podignut i u Istočnom Sarajevu.

Inicijativa za podizanje spomenika atentatoru na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda potekla je od Vlade Srbije u okviru obeležavanja veka od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata. Srbija i srpski narod na taj način će ispraviti i svojevrsnu nepravdu prema Principu, koji nikada nije dobio spomenik.

Kako prenose izvori "Novosti", planira se postavljanje grandioznog spomen-obeležja, koje će biti podignuto na Kalemegdanu, a uskoro će biti određena i tačna lokacija. Mesto koje će najverovatnije biti izabrano za Principov monument biće nedaleko od spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Ideju da Princip dobije mesto u alejama znamenitih ličnosti nad ušćem Save u Dunav podržava i istoričar Mile Bjelajac i napominje da je Srbija matica srpskog naroda koja bi trebalo da oda počast svakom Srbinu vrednom istorije, bez obzira na mesto rođenja ili života.

- Gavrilo Princip je bio borac za slobodu i zaslužuje adekvatnu počast - izričit je Bjelajac. - Podizanje ovakvog spomenika nije teranje inata Evropi, koja bi kao "skladište starih vrednosti" trebalo da razume motive ovog čina. Princip je bio ubeđeni protivnik svake okupacije, a pravo na borbu za slobodu ne može da se negira.

Iako se niz škola i javnih ustanova decenijama naziva po ovom revolucionaru, monument u Beogradu biće prvi Gavrilu Principu u čast. Na njegov čin u prošlosti gledalo se u svetlu kontroverzi oko uloge Srbije u atentatu, što je verovatno i bio razlog zbog čega Princip do sada nije dobio spomen-obeležje.

Na ovo podseća istoričar Bojan Dimitrijević i poziva na oprez zbog mogućih zloupotreba ovog čina od novih prekrajatelja istorije.

Princip i sarajevski atentatori danas počivaju u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, nedaleko od naselja Koševo, a skromna kapela jedini je spomenik mladim revolucionarima. Ovaj objekat naziva se "Grobnica vidovdanskih heroja" i čuva posmrtne ostatke jedanaestorice članova Mlade Bosne.

Atentat na turiste

Spomenik Gavrilu Principu identičan beogradskom, prema najavama iz Nemanjine 11, biće podignut i u Istočnom Sarajevu. Stogodišnjica atentata koji je promenio mapu Evrope, svega nekoliko kilometara dalje, međutim, biće obeležena u potpuno drugom tonu. Vlasti BiH i Grada Sarajevo još nisu definitivno odustale od obnove spomenika prestolonasledniku Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Uz to, poslednjih meseci pominje se i vraćanje čuvenih Principovih stopa. Ovi potezi, prema objašnjenjima vlasti, poboljšaće turističku ponudu Sarajeva.

Slika kao dokaz

Fotografija nemačkih oficira koji Hitleru uručuju spomen-ploču donetu iz Sarajeva sa natpisom o mestu na kome je ubijen Ferdinand obišla je Evropu i dokazala vezu između dva svetska rata. Ovu fotografiju otkrio je nedavno književnik i publicista Muharem Bazdulj, a istoričari je smatraju najjačim adutom Srbije u borbi protiv prekrajanja istorije i optužbi da je 1914. godine izazvala svetski sukob.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 23.01.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.