Izvor: eKapija | Utorak, 21.01.2014.| 13:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeli pregovori Srbije i EU

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić predvodili su danas delegaciju Srbije u Briselu na Prvoj međuvladinoj konferenciji između Srbije i Evropske unije, koja je formalno označila početak pregovora o pridruživanju naše zemlje Uniji, saopštila je Vlada Srbije.

Dačić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon skupa u Briselu, istakao da je ovo, u istorijskom smislu, najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata, i da naša zemlja od danas i formalno postaje deo pristupnog procesa zajedničkoj porodici evropskih naroda.

Predsednik Vlade je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na pomoći koju je pružila našoj zemlji da se dođe do ovog dana.

On je posebno istakao doprinos visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je bila ključni faktor za dolazak do kompromisa u dijalogu Beograda i Prištine, kao i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, koji je radio strpljivo svih ovih godina na stvaranju uslova za to da u svom izveštaju može da napiše da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata i otvori pregovore.

Vučić je naglasio da je zastava Srbije danas ispred zgrade EU, pored zastava zemalja Unije, što je velika stvar i simbol za našu zemlju, ali i znak da možemo da uradimo ono što su svi evropski narodi učinili.

- Mi smo spremni da ispunimo sve svoje obaveze. Pred nama je drugačija i bolja budućnost, istakao je on i dodao da će Vlada Srbije učiniti sve potrebne napore da građani žive bolje, kao i pokazati ozbiljnost u radu, što je odgovor kako na poverenje koje nam ukazuje EU, tako i na očekivanja građana Srbije - rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade je izrazio uverenje da će Srbija završiti pregovore sa EU do 2018. godine, nakon čega će EU oceniti da li naša zemlja zaslužuje da postane punopravna članica.

File je ocenio da je otvaranje pristupnih pregovora Srbije sa EU istorijski dan i za Srbiju i za Uniju, i da ono predstavlja zasluženo priznanje napretka koji je do sada postignut. On je istakao da će Srbija morati da ostane potpuno posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, i ukazao na to da poglavlja 23 i 24 moraju da budu usklađena sa EU.

- Verujem u rešenost srpskog društva da se ovo sprovede kako treba jer je promena važna za srpsko društvo i ekonomiju, rekao je evropski komesar za proširenje - rekao je File.

Da je ovo veliki dan za Srbiju, poručio je i ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Grčke Evangelos Venizelos, koji je u ime EU otvorio Prvu međuvladinu konferenciju.

Republiku Srbiju predstavljali su predsednik Vlade Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević.

EU su zastupali ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos, evropski komesar za proširenje Štefan File, stalni predstavnici država članica pri EU, kao i ministri spoljnih poslova nekoliko zemalja članica EU koji nemaju obavezu da budu na ovom sastanku, ali žele da svojim prisustvom pruže veći značaj početku pregovora sa Srbijom.

Tokom sastanka, koji je bio ceremonijalnog karaktera i trajao od 45 do 60 minuta, predstavljena su dva dokumenta. Evropski komesar za proširenje Štefan File predstavio je zvaničnicima Srbije Uvodno izlaganje EU o pristupnim pregovorima - Opštu poziciju EU, odnosno takozvani pregovarački okvir.

Taj plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, jeste plan po kojem će se u narednim godinama pregovarati sa Srbijom. Odmah nakon toga predstavljena je i Uvodna izjava Republike Srbije na Prvoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.