Izvor: eKapija | Utorak, 21.01.2014.| 16:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za muškarce sa izgrađenim stilom - Visokokvalitetne cipele iz radionice "DD handmade shoes" (FOTO)

Cipele "DD handmade shoes"

Onaj koji radi rukama je radnik, onaj ko radi rukama i glavom je zanatlija, onaj ko radi rukama, glavom i srcem je umetnik. Time se vode u beogradskom "DD handmade shoes", koji se bavi ručnom izradom visokokvalitetnih cipela po meri. Svaki par poseduju žig sa prezimenom kupca, što doprinosi da svaki bude jedinstven.

Radionica Dušana Dokića spaja tradiciju, veštinu, kvalitet, umetnost i poseban odnos prema klijentima. A po čemu se ove cipele razlikuju od ostale ponude na našem tržištu?

- Konfekcijska obuća i obuća po meri su dve potpuno različite stvari. Ja izrađujem luksuzne cipele. Svaka moja cipela se radi po meri stopala klijenta i ona vam pruža osećaj komfornosti i otmenosti – kaže na početku razgovora za "eKapiju" Dušan Dokić.

Dokić kaže da nije moguće napraviti dva ista para. Ručno rađene cipele se proizvode na tradicionalan način. Cipele "DD handmade" se izrađuju od najkvalitetnije teleće kože. Unutrašnjost cipele je takođe kožna, kao i đon i peta koja je slagana iz više slojeva kože.

- Kupac bira model i boju. S obzirom na to da je reč o starom italijanskom procesu izrade, može se dobiti jednobojna, kao i nijansirana boja u više tonova. U pitanju je ručno farbanje i finiširanje izrade, koje je nemoguće uraditi u industrijskoj proizvodnji.

Dušan Dokić

Za jedan par cipela potrebno je od 25 do 45 dana što zavisi od izbora modela i obima posla majstora.

- Moji kupci su i žene i muškarci, koji imaju izgrađen modni stil. Vrednuju pre svega, kvalitet i komfor. Većinom dolaze muškarci, jer se više baziram na pravljenju muške obuće. Kupci dolaze u radionicu pošto zakažu termin putem telefona ili mejla na našem sajtu – napominje sagovornik "eKapije"

Cipele prema italijanskoj mustri

Dušan Dokić kaže da su ga oduvek privlačili kreativni zanati, pa je upisao višu dizajnersku-modelarsku školu za obuću.

- Odatle je krenula ljubav prema cipelama i njihovom stvaranju. Tokom studija, shvatio sam da je pravljenje cipela moja velika strast, i da ću se time baviti do kraja života. Suština mog interesovanja za pravljenje obuće je pravi izazov da od parčeta kože mogu da napravim cipele, koje su umetničko delo. Posle završenog školovanja krenuo sam sa učenjem italijanskog jezika, što mi je kasnije mnogo značilo.

Radio je u nekoliko naših firmi koje proizvode obuću, a onda je dobio ponudu italijanske kompanije koja izrađuje obuću za poznate svetske brendove kao što su "Moschino", "Kenzo", "Louis Vuitton", "Naturino".

- Bio sam na usavršavnju u Italiji i to iskustvo je bila prekretnica u mojoj karijeri. Posle 5 godine rada u italijanskoj firmi "Falc" stekao sam veliko iskustvo u poslu, kao i kontakte i prijateljstva po Italiji. Nakon dugogodišnjeg rada, odlučio sam da napravim svoj brend – govori naš sagovornik o počecima samostalnog rada.

Dušan Dokić danas proizvede između 50 i 60 pari cipela na godišnjem nivou. Sve materijale nabavlja isključivo u Italiji.

- Mogu da se pohvalim da su to materijali iz najpoznatijih italijanskih fabrika. Osim mene, njihovi najveći kupci su najpoznatiji svetski brendovi.

Redovno posećuje sajmove repromaterijala koji se održavaju dva puta godišnje u Bolonji, zatim sajam obuće u Milanu, kao i veoma posećen sajam Pitti koji se održava u Firenci.

- Od velikog značaja su mi ovi sajmovi, jer na osnovu njih ubacujem novitete u svoj rad.

Dokić takođe, prati aktuelne trendove svetske modne scene, kada je u pitanju dizajn, i trudi se da ih adekvatno prenese na svoj rad.

- U svemu treba biti umeren i imati sopstveni stil. Nisam pristalica kopiranja stvari i predstavljanja tuđe ideje kao svoje, jer to je kratkog daha. Imam veoma aktuelne modele cipela, ali i izrađujem klasične cipele. U svakom mom paru, možete videti i deo klasike i deo trenda, koji su za sva vremena.

Ciple sa zlatnim nitima ili od krokodilske kože

Kao najintersantniji zahtev od kupca, Dokić navodi specijalan par muških cipela na kojem je đon bio prepleten zlatnim žicama.

- Cipela je bila ručno ofarbana braon-viski bojom, tako da je zlatna nit došla do izražaja. Ovo je bio nesvakidašnji izazov, tako da je cipela osim luksuznosti, bila pravo remek delo – ističe naš sagovornik.

Cena cipela izrađenih u radionici "DD handmade shoes" koštaju oko 300-350 EUR. Pitali smo Dokića, koliko bi takve, ručno izrađene cipele, koštale u nekim evropskim zemljama:

- U svetskim metropolama kao što su Pariz, London, Firenca, Tokio, radnje koje izrađuju cipele po meri predstavljaju mesta koja označavaju statusni simbol. Cene su dosta više od mojih, početne su od 900 EUR, pa do 3.000 EUR. Ovakve radnje su uvek interesantne za turiste, gde se ceni ručni rad, autentičnost dizajna i sam proces uzimanja mera za cipele.

Za one koji bi nešto egzotičnije i skuplje cipele, u ponudi beogradske radionice su cipele od kože krokodila, zmije, raže, noja i dr.

- Postoji tražnja za takvim modelima, jer su oni pravi mali luksuz. U današnje vreme, onaj ko prati modne trendove, zna da su tašne i obuća od egzotične kože postali stvar prestiža. Takve cipele se čekaju duže zbog specifičnosti izrade.

Dušan Dokić kaže da s obzirom na obim posla, ima malo slobodnog vremena, ali se trudi da pronađe vreme za drage ljude, kao i za putovanja jer voli da upoznaje nove kulture.

S.O.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.