NavMenu

Srpske unihopke i helanke tražene u svetu

Izvor: Tanjug Subota, 18.01.2014. 09:11
Komentari
Podeli

Srpske unihop čarape i helanke "hodaju" širom sveta, sve su traženije, i Srbija se već pozicionirala kao njihov treći globalni izvoznik.

U godini za nama, Srbija je dostigla rekordnu vrednost izvoza unihop čarapa i helanki od oko 130 mil EUR, i među vodećim je izvoznicima na svetskom tržištu, izjavio je u petak, 17. januara, ekonomista Miroslav Zdravković.

Srbija je prošle godine u ruskom uvozu te robe bila ubedljivo na prvom mestu, ispred Kine, Belorusije, Hrvatske i Italije.

- Šta je najverovatnije zajedničko Ruskinjama, Nemicama, Italijankama i Slovenkinjama? Da nose unihop čarape ili helanke, od sintetičkih materijala, proizvedene u Srbiji - rekao je Zdravković Tanjugu.

Prošle godine inostranstvu je prodato oko 180 miliona uni-hop čarapa proizvedenih u Srbiji. U ukupnom svetskom izvozu uni-hop čarapa i helanki od sintetičkih vlakana u 2012, Srbija je učestvovala sa 7,3%, kao treći svetski izvoznik.

Taj tržišni segment je u svetu vredeo 1,55 mlrd EUR u 2012, i više od polovine ukupnog izvoza imale su Italija i Kina zajedno. Srbija je imala više nego duplo veći izvoz od Turske, koja je bila na četvrtom mestu, naglasio je Zdravković. Iza njih po vrednosti izvoza helanki i unihop čarapa bile SAD, Belorusija, Nemačka, Hrvatska, El Salvador i Rumunija.

- Bilo bi lepo kada bi smo imali još puno ovakvih priča u Srbiji, a koje bi bile osnov za vođenje svih ekonomskih politika. Umesto priča o deficitima i slavljenju novih kredita i rasprodaja - rekao je Zdravković.

Izvoz uni-hop čarapa i helanki iz Srbije povećan je sa 49 mil EUR u 2007. na 114 miliona u 2012.

Iz Srbije je u periodu od 2007. do 2012. najveći deo izvoza tih artikala otišao u Italiju, Nemačku i Holandiju i tek u 2012. je registrovan izvoz u Rusku Federaciju u vrednosti od 29,7 mil EUR. To je bila duplo manja vrednost od izvoza u Italiju. Prema podacima za jul, avgust i septembar 2013. godine, vidi se da je više od polovine izvoza otišlo u Rusku Federaciju, a počeo je da se pojavljuje i izvoz u Sloveniju i Belorusiju.

Što se tiče cene uvoza po komadu, u septembru 2013. prosečna cena za tu robu iz Srbije je bila 99 evrocenta, Kine 56, Belorusije 1,2 evra i Hrvatske 1,7 evra.

Srbija je postala drugi inostrani snabdevač tog tržišta u Nemačkoj posle Italije.

- Vrlo je verovatno da će Srbija tokom 2014. godine postati prvi snabdevač, kao kod Rusije - naglasio je Zdravković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.