Izvor: Tanjug | Petak, 17.01.2014.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najverovatnije novi tender za KAP?

(Foto: kap.me)
Stečajni upravnik "Kombinata aluminijuma Podgorica" (KAP) Veselin Perišić najverovatnije će ponoviti tender za prodaju imovine nekadašnjeg najvećeg crnogorskog industrijskog giganta.

Perišić bi trebalo da saopšti odluku o ponudama pristiglim na tenderu za kupovinu imovine KAP-a, a, kako prenose podgorički mediji, najverovatnija opcija je obnavljanje oglasa sa dodatnim rokom od 30 dana za dostavljanje i poboljšanje postojećih ponuda.

Ponude za kupovinu imovine KAP-a otvorene su prošle sedmice, a dostavili su je nikšićki "Uniprom", firma "Politropus Alternative" iz Tivta, kompanija "Get Sales", sa sedištem u Londonu, iza koje stoji nemački HGL, kao i "Alemani Trade" iz Beograda.

"Uniprom" je ponudio 28,5 mil EUR, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 mil EUR. Firma "Get Sales" za deo imovine KAP-a nudi 5.100 EUR, ali i 700 mil EUR investicija i zapošljavanje tri hiljade radnika.

Kompanija "Politropus Alternative" ponudila je 450.000 EUR za bazen crvenog mulja, objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu, dok je firma "Alemani trade" iz Beograda zainteresovana za kupovinu 22 vagona, za koje je ponudila 178.000 EUR.

Konačnu reč o eventualnoj prodaji KAP-a ipak daće Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je usvojen u decembru prošle godine.

Stečaj u KAP je uveden 8. jula, čime je ruski partner izgubio pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a u iznosu od preko 230 mil EUR, koje su pale na teret budžeta Crne Gore. Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čime je nastavljena agonija te nekada najveće crnogorske fabrike.

Potraživanja poverioca KAP-a iznose preko 360 mil EUR.

Ruska "Centralno-evropska aluminijumska kompanija" tužila je u međuvremenu Vladu Crne Gore zbog dešavanja u KAP-u, tražeći odštetu od 100 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.