Izvor: Tanjug | Petak, 17.01.2014.| 09:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Savetnik srpske vlade Franco Frattini biće na čelu NATO?

Franco Frattini (Foto: b)
Bivši šef italijanske diplomatije, aktuelni savetnik srpske vlade, Franco Fratttini (Franko Fratini) biće gotovo izvesno novi šef NATO, tvrdi bečki dnevnik "Prese".


List ukazuje da se ove godine, bilo da je reč o NATO ili EU, odlučuje o više međunarodnih vodećih funkcija. Taj dnevnik dodaje da se Fratini već mesecima otvoreno nudio za mesto šefa generalnog sekretara NATO.

Među kandidatima, kako tvrde glasine, su jaki konkurenti, kao što je ministar odbrane Belgije Piter de Krem, poljski šef diplomatije Radek Sikorski i jedno vreme i Tomas de Mezier. I pored ranog stara, Frattini je najverovatnije pobedio u trci, i njegovo postavljanje trenutno važi kao gotovo sigurno, saznaje "Prese" u diplomatskim krugovima.

List ukazuje i da je trka za pozicije u EU već počela i da još ništa nije odlučeno.

U trku za naslednika šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton aktivno je pozicioniran šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak. Takođe se često pominje i Radoslav Sikorski, koji bi, međutim, mogao zameniti Hermana van Rompeja na mestu predsednika Evropskog saveta. U igri za sve opcije pojavljuje se i šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Relativno sveža glasina je vezana za Kristin Lagard, direktorku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja želi da postane predsednica Evropske komisije.

Zvanično Evropska narodna partija (EVP) želi da svog glavnog kandidata imenuje tek početkom marta za evropske izbore krajem maja.

Nedavno je evropski komesar Mišel Barnije pomenuo Lagardovu, a ambicije za položaj šefa evrospke komisije ima, kako se tvrdi, i bivši luksemburški premijer

Žan Klod Junker, a za socijaldemokrate "u ring" ulazi Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.