NavMenu

Srpska Kalifornija dobija konkurenciju - Zagreb ima zeleno svetlo, a Banjaluka pregovara o IT parku

Izvor: eKapija Sreda, 15.01.2014. 13:52
Komentari
Podeli

IT park u Inđiji (Foto: Irina Milošević)IT park u Inđiji

Jedna od najzapaženijih investicija u 2013. bila je završetak prve faze izgradnje IT parka u Inđiji, čime je sremski gradić dobio epitet Silicijumske doline. Indijski investitori "Embassy Techzones" podigli su u srpskoj Kaliforniji 10.000 kvadrata poslovnog prostora u koji je uloženo 15 mil EUR gde će biti zaposleno oko 1.500 ljudi. Useljenje prvih stanara najavljeno je za mart ove godine, a sada su u toku pregovori sa zakupcima prostora u novoj zgradi.

Međutim krajem godine, najavljenu težnju indijskih investitora da samoodrživ sajber grad u Inđiji postane čvorište IT industrije u jugoistočnoj Evropi, poljuljala su pisanja medija da Hrvatska dobija jeftiniji IT park koji će biti najveći u jadranskoj regiji.

Izgradnja zagrebačkog Tehnopolisa od 2015.

Kako su preneli hrvatski mediji, zagrebački Tehnopolis odnosno Zagrebački tehnološki park nakon šest godina rasprave dobio je zeleno svetlo. Saglasnost za njegovu gradnju dali su Grad Zagreb i "Zagrebački holding" kao i Vlada Hrvatske, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja, čime je započela priprema dokumentacije za dobijanje sredstava iz strukturnih fondova EU.

Prema rečima Frane Šesnića, direktora Razvojne agencije Zagreb (RAZA), investitori planiraju da prikupe potrebnu dokumentaciju do aprila da bi stigli da naprave studiju izvodljivosti i da krajem 2014. apliciraju na konkurse, a da izgradnja zagrebačkog IT parka počne na proleće 2015. godine.

Kako se navodi, Šesnić je tom prilikom izjavio da će zagrebački Tehnološki park Tehnopolis biti smešten na zapadnom delu Zagrebačkog velesajma kao i da će biti jedan od najvećih, ako ne i najveći u jadranskoj regiji.

- Imaće 20.000 kvadratnih metara što je dvostruko više i od Silicijumske doline u Inđiji. Uz to, biće i deset puta jeftiniji, jer RAZA projekat procenjuje na 30 mil EUR od čega će se 75% pokriti iz strukturnih fondova EU – dodao je Šestić.

Jovica Jelenić, zamenik direktora "Embassy Techzones", kaže za "eKapiju" da je potpuno netačna ocena.

- Ako znamo da je "Embassy Group" uložila 15 mil EUR u prvoj fazi, kada je izgrađeno 10.000 kvadrata, a zagrebački investitori ulažu 30 mil EUR za 20.000 metara kvadratnih, prostom matematikom dolazimo do toga da je cena ista - objašnjava Jelenić dodajući da ne želi dalje da komentariše medijske spekulacije, jer "Embassy Techzones" ne učestvuje u tom projektu.

Indija pomaže IT centar u Banjaluci?

Informacija da će i Banjaluka možda dobiti IT centar pojavila se nakon sastanka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa novoimenovanovanim ambasadorom Indije za BiH Malajom Mišruom, sa kojim je 27. decembra 2013. razgovarao o otvaranju IT centra u prestonici Republike Srpske uz kadrovsku i logističku podršku iz Indije.

Dodik je pozdravio ovu inicijativu i naglasio da će Republika Srpska učiniti sve da ona bude implementirana na brz i uspešan način.

Jelenić kaže da "Embassy Techzones" nije angažovan u tom projektu, ali da ima pozitivno mišljenje o svim investicijama u IT industriji na ovim prostorima.

- Zasada mi smo jedini IT park u Srbiji koja je jedina država u regionu gde planiramo da nastavimo da radimo i gde ćemo primeniti svoje bogato iskustvo koje smo stekli gradeći sajber gradove širom sveta - navodi sagovornik našeg portala dodajući da je odlično da postoji želja i kod naših suseda za tehnološkim parkovima, jer to znači da se IT sektor na Balkanu širi i razvija.

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.