NavMenu

Tender za javni prevoz u Nišu koči država

Izvor: Novosti Sreda, 15.01.2014. 11:33
Komentari
Podeli

grad Niš (Foto: Ni.rs)grad Niš

Stručnjaci Direkcije za javni gradski prevoz pripremili su nacrt tendera i ugovora kako bi se sa novoizabranim prevoznicima ušlo u javno-privatno partnerstvo u narednih pet godina. Ipak, grad još ne može da krene u javnu nabavku, jer država nije donela sve neophodne propise. Zakonski rok za raspisivanje tendera je 1. septembar, a javni gradski prevoz bi bio uređen u narednih pet godina.

Kasni se i zbog promena u Ministarstvu finansija, pa je umesto u aprilu, Akt o uređenju javnih nabavki donet tek 5. decembra prošle godine. Propis o građanima nadzornicima još nije ugledao svetlo dana. Po novim pravilima, članovi tenderske komisije za nabavke vrednije od milijardu dinara, treba da budu i građani nadzornici kao brana od korupcije. Vrednost javnog gradskog i prigradskog prevoza u Nišu iznosiće šest milijardi dinara što je skoro tri četvrtine ovogodišnjeg gradskog budžeta.

- Akt o javno-privatnom partnerstvu pripremljen je u skladu sa odlukom Skupštine grada, a pozitivno mišljenje dobio je i od Ministarstva za regionalni razvoj - kaže Nenad Stanković, izvršni direktor Direkcije za javni gradski prevoz. - Posle smernica koje dobijemo od Gradskog veća, predlog akta biće dostavljen gradskom parlamentu na usvajanje. Konačan stav daće Komisija za javno-privatno partnerstvo. Predloženi ugovor je povoljniji kako za grad tako i za putnike, jer će kazne za nepoštovanje obaveza prevoznika biti drastičnije. Moraju da se ispune stroži uslovi u pogledu kvaliteta autobusa i komfora. Traži se ispunjavanje ekoloških standarda, pa većina vozila moraće da koristi gas kao pogon.

Ugovori sa sadašnjim prevoznicima istekli su krajem avgusta 2013. ali su produženi za godinu dana, dok se ne sprovede novi tender.

Dnevno 100.000 putnika

Nišlije prevoze firme "Lekon", "Transprodukt" i "Ćurdić" iz Beograda i lokalni "Niš-ekspres", koji su posao dobili na prethodnom tenderu. Putnike vozi i JP "Aerodrom Niš" kome je Grad kao osnivač, poverio prevoz putnika na kružnoj liniji 34. U gradskom i prigradskom saobraćaju dnevno se preveze najmanje 100.000 putnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.