NavMenu

Svi naši šeici - Muhamed Al Abar 17. januara uplovljava u "Beograd na vodi", Bin Zajed i Al Mubarak otvorili sezonu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.01.2014. 14:25
Komentari
Podeli

(Josif Tatić i Snežana Savić)

Josifu Tatiću trebalo je samo belo platno i crna traka na glavi, da bi u seriji "Porodično blago" od Pere Ciganina postao Abu Bekir.

"Policajac sa petlovog brda", "Porodično blago", "Hajde da se volimo" - serije i filmovi različiti, princip isti: kada god treba da se snimi scena gde neki bogataš dolazi da nas izbavi, uvek se setimo bogatih Arapa. Kada je princ Muhamed Bin Zajed prvi "od toga sveta" došao u Srbiju, zvaničnici su se, ali i mediji, počeli razbacivati njegovim milionima.

Izgleda da je Bin Zajed otvorio sezonu, jer kao najnoviji "spasilac", u reku Srbiju uskače Muhamed Al Abar, koji bi trebalo da finansira projekat "Beograd na vodi" iznosom od čak 3,1 mlrd USD.

Prema poslednjim najavama, Al Abar bi u našu prestonicu trebao stići 17. januara, gde će sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem razgovarati o konkretnim ulaganjima u pomenuti projekat, izjavio je koordinator projekta ispred GO Srpske napredne stranke (SNS), Aleksandar Karlovčan.

Kako je objasnio, Al Abar bi sa timom trebalo da stigne u Beograd u petak, 17. januara, a narednog dana će biti organizovani sastanaci. Tim će boraviti u Beogradu nekoliko dana.

Muhamed Al Abar

Muhamed Bin ZajedMuhamed Bin Zajed
(Muhamed Al Abar)

Al Abar je jedan od najvećih investitora na svetu, predsednik kompanije "Emaar Properties", jedne od najvećih građevinskih kompanija u UAE. Među najpoznatijim projektima koje je finansirao Al Abar je kula Burž Kalifa u Dubaiju, ali i drugi infrastrukturni projekti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovaj šeik, za našu javnost nedovoljno poznat, trebalo bi da finansira projekat "Beograd na vodi" iznosom od čak 3,1 mlrd EUR. Kako je ranije najavio potpredesednik Vlade Aleksandar Vučić, Al Abar bi trebalo da uloži, ipak, znatno manje od iznosa koji je pominjan kao neophodan za izgradnju kompletnog projekta. Procenjeno je da će nam za taj posao biti potrebno čitavih 8 mlrd USD.

Projektom "Beograd na vodi" planirano je da se na površini od 90 hektara izgrade hoteli, sportske i kulturne zone, komercijalni prostor, kao i veliki mol koji bi trebalo da bude najveći na Balkanu. Planirane su i velike zelene površine. Za sprovođenje projekta potrebno je izmeštanje železničke i autobuske stanice. Karlovčan kaže da je 90% Master plana završeno i da će ostatak biti takođe utvrđen na sastanku sa delegacijom iz Abu Dabija.

- Sa Al Abarom dolazi ekipa od 10 ljudi koji će sa nama i sa nadležnim institucijama definisati ostatak plana - rekao je Karlovčan za Tanjug.

Nakon završetka, taj Master plan će u februaru biti na javnom uvidu, koji će trajati oko 30 dana. Početak izgradnje se, nakon dogovora dve države, kako dodaje, može očekivati u septembru ove godine. Prema njegovim rečima, procenjeno je da bi na tom projektu, koji je planiran da traje oko šest godina, moglo da bude uposleno oko 200.000 ljudi.

Projekat bi bio podeljen u tri faze. U prvoj bi se radilo izmeštanje savskog priobalja, kraj desne obale Save, u drugoj izmeštanje srednjeg dela, a potom i izmeštanje oboda Savske i Karađorđeve ulice.

Al Abar rođen je 19. januara 1963. godine, te će, po svemu sudeći, svoj 51. rođendan dočekati u Srbiji.

On je razbio led

Muhamed Bin ZajedMuhamed Bin Zajed

Od ranije najavljenih investicija iz Emirata, realizovana je saradnja "Etihada" i "Jat Airways", iza čega stoji šeik Muhamed Bin Zajed, a za 1,5 mil EUR kompanija princa Abu Dabija kupila je stari hotel "Jugobanke" na Kopaoniku.

Princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed Bin Zajed Al Nahjan je naslednik krune i zamenik vrhovnog komandanta vojnih snaga.

Osim toga, šeik je i predsedavajući Izvršnog saveta Abu Dabija. Rođen je 1961. godine i igrao je aktivnu ulogu u razvoju emirata Abu Dabija kroz više od tri decenije brzog ekonomskog i socijalnog razvoja. Davno pre njegovog imenovanja za naslednika prestola, bio je poznat kao vodeća snaga u inicijativama da se obezbedi i ojača sigurnost u Abu Dabiju, održivi razvoj i ekonomska raznovrsnost.

Osim vojne odgovornosti, general Šeik Mohamed bin Zajed bio je glavni savetnik svoga oca o bezbednosnim pitanjima, pokojnog šeika Zajeda Bin Sultana Al Nahjana, i postao zamenik premijera 2003. godine. Od 2004. godine bio je prvi zamenik predsedavajućeg, a kasnije i predsedavajući Izvršnog saveta Abu Dabija.

General šeik Muhamed je aktivni član Vrhovnog saveta za naftu, koji ima jurisdikciju nad pitanjima vezanim za naftu i energiju.

Kada je šeik Muhamed Bin Zajed Bin Sultan Al Nahjan, prestolonaslednik Abu Dabija, oženio princezu Salamu 1981. godine, njegovi ponosni roditelji dali su da se izgradi stadion sa 20.000 sedišta za proslavu svadbe koja je trajala nedelju dana, i koja je u to vreme bila najskuplja svadba na svetu vredna tadašnjih 100 miliona dolara. Šeik je te nedelje na konju posetio svaki grad u emiratu, i svakom od njih odneo hranu. Za vreme svadbene ceremonije, venčane poklone za njegovu mladu nosilo je 20 kamila ukrašenih draguljima.

"Šeik od Mubadale"

Muhamed Bin ZajedMuhamed Bin Zajed
(Kaldun Kalif Al Mubarak)

U Srbiju je dolazio i šeik Kaldun Kalif Al Mubarak, direktor "Mubadale". Ulaganje u istraživački IT centar i fabriku čipova i komponenti za avione još je samo na papiru.

Šeik Kaldun Kalif Al Mubarak važi za jednog od najbližih saradnika princa prestolonaslednika Abu Dabija Muhameda Bin Zajed al Nahjana. Član je uprava Prve zalivske banke, "Aldar nekretnina" i "Ferarija". Van sveta biznisa poznat je i kao predsednik fudbalskog kluba "Mančester" od 2008. godine, od kada je ovaj tim u rukama Emiraćana.

Al Mubarak, rođen je u Abu Dabiju, a školovao se u Americi. Diplomirao je Ekonomiju i finansije na Tufts univerzitetu u Bostonu.

Ako je loptu dobro štopovao u Mančesteru, ako je ukrotio američke i arapske finansije, i dobro "vozio Ferrari", ne ostaje nam ništa drugo nego da se nadamo da će Al Mubarak opravdati poverenje koje mu je ukazao princ Bin Zajed. I da se nadamo, da scenario sa "lažnim" Arapinom sa početka priče, ostaje samo na filmskom platnu.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.