Izvor: šumadija press | Ponedeljak, 13.01.2014.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kragujevačke torte osvajaju nova tržišta - "Peta gama" na proleće počinje izgradnju još jednog pogona

Preduzeće "Peta gama" iz Kragujevca proizvodi kvalitetne torte, koje su namenjene isključivo tržištu Evropske unije, a najpoznatija je čuvena "saher torta". Ova firma od grada je dobila zemljište za novu fabriku, a početak izgradnje planiran je za proleće, prenosi "Šumadijapress".

Po strogim svetskim kriterijumima kvaliteta, bečka kraljica slatkiša, "saher torta", nastala pre 180 godina, proizvodi se po austrijskom kodeksu i recepturi i plasira pod austrijskom robnom markom. Naizgled jednostavna, od putera, džema i čokolade, pravi se po tajnoj recepturi.

- Ceo proces je po kodeksu, što znači da je ustanovljena tačna količina džema u svakoj torti, količina čokolade i procenat kajsija džemu. Da bi se održao kvalitet torti, sve sirovine potiču uglavnom iz uvoza, kao što je kakao iz Gane i džem iz Austrije - kaže Danijela Pantešević, tehnolog.

Proizvodnja se obavlja po utvrđenom dijagramu kojim je predviđeno tačno vreme za svaku fazu: od prijema sirovina do izlaska gotovog proizvoda. U konkurenciji sa najvećim svetskim konditorima, ova kragujevačka firma se, kako kažu, bori kvalitetom. Na austrijsko i nemačko tržište godišnje izvezu 200.000 "saher torti".

Pored mirisa i ukusa starog Beča, još desetak vrsta ručno pravljenih torti prodaje se na policama evropskih trgovina. Velike isporuke zahtevaju proširenje proizvodnje.

- Izgradnja nove fabrike trebalo bi da počne na proleće, a planiramo zapošljavanje još sedamdesetak radnika i osvajanje novih tržišta – kaže Midorag Đuričić, vlasnik "Pete game".

Slatka fabrika u Kragujevcu poseduje HACCP i IFS internacionalni standard bez koga nije moguć izvoz hrane na evropsko tržište.

"Peta gama" zapošljava 60 radnika i u protekloj godini izvezla je oko 400.000 torti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.