NavMenu

Uprkos nelojalnoj konkurenciji, proizvodnja boja i lakova u Srbiji u 2006. godini ostvarila promet od 123 mil USD

Izvor: Danas Ponedeljak, 18.12.2006. 12:48
Komentari
Podeli

Najveći rast proizvodnje tokom 2006. godine u Srbiji, posle prehrane, zabeležen je u sektoru hemijske, farmaceutske, gumarske i industrije nemetala.

Oko 1.700 preduzeća iz te grane, koja zapošljava više od 70.000 radnika, ostvarilo je u prvih devet meseci 2006. godine 18% ukupnog prihoda prerađivačke industrije ili 5% prihoda ukupne privrede.

Ekonomski pokazatelji koji hemijsku industriju svrstavaju po značaju odmah iza poljoprivrede, odrazili su se i na proces privatizacije u tom sektoru. Oko 80% preduzeća iz te branše već je dobilo nove vlasnike, a ostvaren je i značajan priliv stranog kapitala - dominiraju svetski proizvođači, poput kompanija "Henkel", "Stade", "Mishelin", "Aktavis" i "Tarkett".

- Boje i lakovi u prvih devet meseci 2006. godine ostvarili spoljnotrgovinski promet od 123 mil USD, od čega je 34 mil USD izvoz, a za 89 mil USD uvezene su uglavnom sirovine i komponente. Najveći deo proizvedene robe, čak 90% plasira se na domaće tržište - dodaje Šošević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.