NavMenu

Nacionalizovano poljoprivredno i šumsko zemljište moguće vratiti u naturi

Izvor: Beta Subota, 11.01.2014. 09:31
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da Srbija može da vrati svo nacionalizovano poljoprivredno i šumsko zemljište u naturi bez ikakve štete.

- Na osnovu podataka koje tek sad imamo, vraćanje, odnosno potpuna supstitucija kod poljoprivrednog i šumskog zemljišta je sasvim moguća. Fondovi koji su u javnoj svojini su višestruko, višestruko veći od onoga što bi trebalo da se vrati po ovom osnovu - rekao je on.

Na pitaje da li to znači da će biti promena Zakona o restiutuciji u pravcu uvođenje supstitucije, Sekulić je rekao da on to ne zna i da to treba zakonodavac da kaže, ali da je moguće vratiti zemljište i šume, a da Republika Srbija ne pretrpi ikakvu štetu.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Jelkom Kacinom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju dodao da u Srbiji, kao i u drugium zemljama istočne Evrope, postoji problem državne i javne imovine koja je pod nekom vrstom upravljanja koja nije legalna.

Prema rečima Sekulića, Agenciji su međunarodni posmatrači ukazali da u postupku restitucije vodi računa o takvoj imovini, koju Amerikanci zovu "klaudi properti".

- Mi to i radimo, pre svega kod poljoprivrednog zemljišta, ali i u drugim slučajevima nalazimo razno rentijerstvo nad državnom imovinom - rekao je direktor Agencije za restituciju Srbije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je pohvalio i podržao rad Agencije za restituciju, ocenjujući da je to telo dokazalo da u Srbiji "postoji i pravda i pravna država i da postoje ogromni kapaciteti pa i fondovi da se mnoge od tih oduzetih stvari vrate i to u naturi".

On je rekao da podršku daje u svoje ime, ime onih u EU koji se bave Zapadnim Balkanom i u ime Evropskog parlamenta. Kacin je istakao da Srbija ima dovoljno zemljišta i imovine u državnoj svojini, sa kojom ne zna šta da radi, i da bez problema može da vrati nacionalizovanu imovinu.

On je istakao da je imovinu starim vlasnicima potrebno, pre svega, vratiti u naturi, dodajući ako nije moguće vratiti osnovnu imovinu da to treba uraditi kroz kompenzaciju. Tek na kraju, prema rečima Kacina, idu finasijske naknade za ono što su neki već privatizovali, a ponovo bi želeli da to iskoriste na račun svojih političkih veza i korupcije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.