Izvor: Beta | Subota, 11.01.2014.| 09:31

Nacionalizovano poljoprivredno i šumsko zemljište moguće vratiti u naturi

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da Srbija može da vrati svo nacionalizovano poljoprivredno i šumsko zemljište u naturi bez ikakve štete.

- Na osnovu podataka koje tek sad imamo, vraćanje, odnosno potpuna supstitucija kod poljoprivrednog i šumskog zemljišta je sasvim moguća. Fondovi koji su u javnoj svojini su višestruko, višestruko veći od onoga što bi trebalo da se vrati po ovom osnovu - rekao je on.

Na pitaje da li to znači da će biti promena Zakona o restiutuciji u pravcu uvođenje supstitucije, Sekulić je rekao da on to ne zna i da to treba zakonodavac da kaže, ali da je moguće vratiti zemljište i šume, a da Republika Srbija ne pretrpi ikakvu štetu.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Jelkom Kacinom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju dodao da u Srbiji, kao i u drugium zemljama istočne Evrope, postoji problem državne i javne imovine koja je pod nekom vrstom upravljanja koja nije legalna.

Prema rečima Sekulića, Agenciji su međunarodni posmatrači ukazali da u postupku restitucije vodi računa o takvoj imovini, koju Amerikanci zovu "klaudi properti".

- Mi to i radimo, pre svega kod poljoprivrednog zemljišta, ali i u drugim slučajevima nalazimo razno rentijerstvo nad državnom imovinom - rekao je direktor Agencije za restituciju Srbije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je pohvalio i podržao rad Agencije za restituciju, ocenjujući da je to telo dokazalo da u Srbiji "postoji i pravda i pravna država i da postoje ogromni kapaciteti pa i fondovi da se mnoge od tih oduzetih stvari vrate i to u naturi".

On je rekao da podršku daje u svoje ime, ime onih u EU koji se bave Zapadnim Balkanom i u ime Evropskog parlamenta. Kacin je istakao da Srbija ima dovoljno zemljišta i imovine u državnoj svojini, sa kojom ne zna šta da radi, i da bez problema može da vrati nacionalizovanu imovinu.

On je istakao da je imovinu starim vlasnicima potrebno, pre svega, vratiti u naturi, dodajući ako nije moguće vratiti osnovnu imovinu da to treba uraditi kroz kompenzaciju. Tek na kraju, prema rečima Kacina, idu finasijske naknade za ono što su neki već privatizovali, a ponovo bi želeli da to iskoriste na račun svojih političkih veza i korupcije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.