Izvor: Dnevnik | Petak, 10.01.2014.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sremskokarlovački "Belilo" kupuje kamion za odnošenje smeća

Vozni park jedinog sremskokarlovačkog Javnog komunalnog preduzeća "Belilo" trebalo bi uskoro da bude uvećan za još jedno vozilo. Reč je o kamionu za odnošenje smeća, za čiju nabavku je u budžetu opštine za ovu godinu izdvojeno pet miliona dinara.

- Do kraja prvog kvartala ove godine trebalo bi da bude pokrenut postupak javne nabavke - kaže direktor "Belila" Đorđe Horvat. - Posao odnošenja smeća u Sremskim Karlovcima zasnivamo samo na jednom kamionu, auto-smećaru, koji je u upotrebi svih 365 dana u godini. U slučaju kvara, mi smo primorani da angažujemo drugo preduzeće da umesto nas odnosi smeće, a kako se to više ne bi događalo, odlučeno je da se kupi još jedan kamion, ali polovan.

Osim ovog, planira se nabavka i kamiona za odvoženje otvorenih kontejnera zapremine od pet do sedam metara kubnih, ali kupovina takvog specijalizovanog vozila zavisi od toga hoće li "Belilo" dobiti novac za to od Vlade Japana, na čiji konkurs se prijavilo.

- Nabavka takvog kamiona u znatnoj meri bi uticala na poboljšanje stanja higijene u Sremskim Karlovcima - dodaje Horvat. - U tom slučaju bismo postavili na desetak mesta kontejnere za krupni otpad. Sada ovih nekoliko kontejnera za krupni otpad, koliko ih imamo, prazni inđijski "Komunalac". Ukoliko dobijemo novac za takav kamion ostvarili bismo i izvesnu uštedu, jer opštinska uprava ne bi morala za tu uslugu da plaća preduzeću iz Inđije.

U prvom tromesečju ove godine, napominje Horvat, "Belilo" će nabaviti i 200 kanti za smeće, koje će u prvom redu dobiti oni građani čije su posude za odlaganje otpada oštećene. Već sada na spisku ima stotinak prijavljenih , a kante će se deliti prema redosledu javljanja. Samo oni koji redovno plaćaju odnošenje smeća imaju pravo da dobiju novu kantu u zamenu za oštećenu ili unišetnu. Da bi dokazali da su redovne platiše, građani će morati da prilože i poslednji račun Informatike.

Pored redovnog odnošenja smeća "Belilo" će u 2014.godini organizovati i akcije uklanjanja baštenskog i krupnog otpada. Akcije će biti organizovane tokom proleća i jeseni, o čemu će građani biti na vreme obavešteni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.