NavMenu

Sređivanje Slavije 2015. godine - Privremeni organ grada Beograda nastavlja realizaciju pripremljenih kapitalnih projekata u prestonici

Izvor: Politika Četvrtak, 09.01.2014. 11:18
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju, Beograd neće stati i većina projekata koje je pokrenula bivša vlast biće nastavljeni i za vreme privremenog organa koji trenutno rukovodi prestonicom.

Prema Odluci o privremenom finansiranju Beograda za period januar-mart 2014. godine, za kapitalne saobraćajnice od posebnog interesa predviđeno je 1,6 milijardi dinara ili oko 14 mil EUR. Veći deo, oko milijarde, biće obezbeđen kroz inostrane kredite. A, ako bi bio realizovan projektovani budžet za kompletnu 2014. godinu, u ovu namenu bi bilo potrošeno 2,42 milijarde dinara.

Za najavljeno potpuno renoviranje Ulice vojvode Stepe, do marta će biti izdvojeno 56,4 miliona, ali je onda za narednih devet meseci predviđeno čak 1,57 milijardi, skoro cela suma iz kredita EBRD. Za rekonstrukciju Trga Slavija planirano je 27 miliona tokom 2014, dok bi ova saobraćajnica predstavljala ključnu stavku u budžetu za 2015. sa svojih skoro osam miliona evra. Za 2015. i 2016. predviđeni su radovi i u Karađorđevoj ulici, i to u dve faze, od Savskog trga do "Bristola", odnosno od "Bristola" do Pristaništa.

Privremeno finansiranje u prva tri meseca ove godine predvidelo je i 30 miliona dinara za izgradnju stanova za raseljavanje, 243 miliona za pribavljanje građevinskog zemljišta, 200 miliona za objekte i mreže kanalizacija, 136 miliona za saobraćajnice sa infrastrukturom.

Sređivaće se ulice, ali će se graditi i stambeni objekti. Za zgrade u naselju Kamendin, samo u prva tri meseca, predviđeno je 100 miliona (još 315 do kraja 2014.), a za kompleks u Ovči 49 miliona u prvom i 299 miliona u preostala tri kvartala.

Konačno, novo naselje "Stepa Stepanović" dobiće svoju osnovnu školu, a u tu svrhu će odmah biti izdvojeno 104,7 miliona, i još 428 miliona do kraja godine.

KREDIT ZA MOST

U periodu privremenog finansiranja grad Beograd bi trebalo da povuče sredstva od inostranih banaka u iznosu nešto većem od deset miliona evra. Od toga devet miliona je predviđeno za izgradnju pristupnih saobraćajnica Mosta na Adi, a ostatak za unapređenje javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture.

RENOVIRANjE "TAŠA" 430 MILIONA

Značajna sredstva predviđena su i za sportske objekte, ponajviše za otvoreni stadion "Tašmajdana" čije renoviranje kasni više od godinu dana. U prva tri meseca za "Taš" je predviđen 131 milion dinara, a još 309 miliona do kraja godine. Na drugoj strani, Hipodrom bi u prvom kvartalu trebalo da dobije tek oko 20.000 EUR.

KBC ZEMUN I "DRAGIŠA MIŠOVIĆ"

Kada su zdravstvene ustanove u pitanju, najviše novca će otići na sređivanje stanja u KBC Zemun i KBC "Dragiša Mišović". Zemunci bi trebalo do kraja marta da dobiju 61 milion dinara, a ustanova na Dedinju 30 miliona, uz još 118 miliona, koliko je projektovano do kraja 2014. godine.

SILNI EVRIĆI ZA POZORIŠTE

SKORO 200.000 evra predviđeno je planom za opremu Malog pozorišta "Duško Radović", čiji završetak renoviranja takođe kasni. Izgradnja ustanove i privremenog boravka osoba sa posebnim potrebama u Šekspirovoj, biće potpomognuta sa 81 milionom dinara.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 9.1.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.