Izvor: Tanjug | Četvrtak, 02.01.2014.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

SERTIĆ: Ukidanje carina neće poremetiti tržište

Željko Sertić (Foto: YouTube)

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić ne očekuje poremećaje na tržištu Srbije zbog ukidanja carina od 1. januara 2014. godine, usled liberalizacije prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP).

- Dobro je što je izvoz iz Srbije u EU i spoljnotrgovinska razmena sa EU znatno veća nego što je bila ranije. Imamo sposobne firme, koje mogu da se nose sa konkurencijom na tržištu - rekao je Sertić u intervjuu Tanjugu.

On je ocenio da ukidanje carina nije nagla promena, jer su carine postepeno snižavane, i da ceo taj proces mora da se posmatra u kontekstu obaveza koje je Srbija preuzela u procesu pristupanja EU.

Sertić je podsetio da će od prvog dana ove godine za većinu proizvoda carina biti nula, osim za oko 400 najvaznijih proizvoda, pre svega u poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj industriji.

Zbog toga je, kako navodi Sertić, važna edukacija privrede, jacanje potencijala i unapređenje znanja i menadžmenta, kako bi se konkurentnost domaće robe povećala, a domaći proizvođači bili konkurentni na tržištu EU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.