NavMenu

"Smarting" najbolja tehnološka inovacija u 2013. godini

Izvor: eKapija Utorak, 31.12.2013. 09:11
Komentari
Podeli

Pobednik finala Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2013. godinu je tim "Brainiacs" sa inovacijom "Smarting". Predsednik PKS Željko Sertić pozvao inovatore da se obrate Privrednoj komori Srbije za podršku u razvoju i implementaciji svojih inovacija.

U finalu devetog po redu takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, koje je održano u četvrtak, 26. decembra, u studiju 9 RTS-a u Košutnjaku, predstavljeno je šest inovacija u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologija, mašinstva, poljoprivrede i voda. U finalnom nadmetanju učestvovale su sledeće inovacije: Servis za organizaciju i promociju događaja (tim "Atendra"), Nov sistem za neuro-povratnu spregu (tim "Brainiacs"), Kombinovana ratarska mašina (tim "Epoha"), Tehnologija primene suvog leda pri siliranju stočne hrane (tim "Led"), Inovativno sredstvo za čišćenje ventilacionih kanala (tim "Stop virus") i Uređaj za dezinfekciju vode pomoću ultrazvučnih talasa i srebra (tim "Ultrasonic").

O pobedniku je odlučio šestočlani žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Gajić, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radojko Srbljanović, državni sekretar Ministarstva privrede Republike Srbije, Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije, Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, Radojka Nikolić, urednik časopisa "Ekonometar" i prof. dr Sanja Vraneš, generalni direktor Instituta "Mihajlo Pupin".

Konačan poredak timova od 1. do 6. mesta je: Brainiacs, Epoha, Led, Ultrasonic, Atendra i Stop virus.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, čestitajući svim učesnicima, rekao je da je ovo takmičenje demonstracija kreativnosti i umeća srpskih inovatora, ali da je veoma važna i implementacija inovacija na realnom tržištu.

Sertić je pozvao inovatore da se obrate Privrednoj komori Srbije za podršku za razvoj svojih inovacija, njihov plasman na tržištu, kao i prilikom osnivanja kompanija.

Na ovogodišnjem takmičenju, učestvovalo je 118 timova, od kojih se u II kolo plasirao 94 tim. Poslovni model je predao 51 tim, a od ovog broja 32 tima je predstavilo svoje inovacije na Izložbi inovacija, koja je održana 27.11.2013. u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a finalisti su određeni u polufinalnim takmičenjima, održanim u Novom Sadu i Kraljevu početkom decembra.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fakultet tehničkih nauka, Privredna komora Srbije i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

O inovaciji "Smarting"

Neuro-povratna sprega je metod koji pomaže ponovno treniranje mozga i razvoj izgubljenih sposobnosti. Trenutna neuro-povratna sprega koristi nezgrapne, žičane, skupe EEG instrumente za akviziciju moždanih aktivnosti koja nalaže ekspertsko pozicioniranje elektroda. Ova činjenica limitira neuro-povratnu spregu samo na laboratorijske uslove, koji iziskuju visoke troškove medicinskog osoblja i malog broja termina za pacijente. Najnovije tehnološke inovacije (minijaturizovani pojačivač i analogno-digitalni konvertori, bežična komunikacija i veoma brzi mikro-kompjuteri) u kombinaciji sa pametnim telefonima omogućavaju razvoj novih potpuno mobilnih sistema za neuro-povratnu spregu. Novi sistem omogućava zamenu laboratorijskih treninga sistemima visokog kvaliteta, pristupačnih u domovima. Ovakav uređaj sa mobilom neuro-povratnom spregom unapredio bi kvalitet života ljudi i svojom konformnošću. MBrainTrain's "Smarting" ima cilj da razvije, proizvede i evaluira malu seriju takvih mobilnih, kućno-orijentisanih uređaja. Uskoro, "Smarting" bi mogao da postane medicinski uređaj odobren od zdravstvenih i osiguravajućih kuća. Ova mogućnost nije ranije bila ponuđena i predstavljaće veliki rast na tržištu za neuro-povratne sprege.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.