NavMenu

Novi igrači u medijskoj utakmici - Stigla "Nova.rs", "Kanal 3" startuje u novogodišnjoj noći, a TV N1 kreće u aprilu 2014.

Izvor: eKapija Subota, 28.12.2013. 09:02
Komentari
Podeli

Igor Miklja, Boško Jakšić i Sergej TrifunovićIgor Miklja, Boško Jakšić i Sergej Trifunović

Uprkos krizi na medijskom tržištu, u poslednje vreme televizije u Srbiji "niču kao pečurke posle kiše". "Nova.rs" nedavno je počela da emituje program, na proleće očekujemo TV N1, a u novogodišnjoj noći na medijskom nebu će se pojaviti i "Kanal 3".

Kako su osnivači Igor Miklja, Sergej Trifunović i Boško Jakšić najavili, na prvoj pres konferenciju održanoj u petak (27. decembra 2013. godine), u početku "Kanal 3" će gledati samo stanovnici Beograda i Novog Sada.

- U toku su pregovori sa kablovskim operaterima i nadamo se da će nas uskoro gledati cela Srbija - rekao je Igor Miklja i dodao da je postignut dogovor sa određenim centrima u Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu koji će "popuniti" program beogradske televizije.

Odlukom RRA "Kanalu 3" je dodeljena regionalna terestrijalna frekvencija koja će omogućiti signal u vreme novogodišnjih praznika do počekta emitovanja pune programske šeme u februaru 2014. godine.

Sedište televizije će biti u Knez Mihailovoj 1, gde se završava izgradnja studija iz kojeg će se emitovati program.

Osnivači najavljuju da će "Kanal 3" auditorijumu ponuditi sasvim drugačiji medijski proizvod od svega što se nudi na današnjoj medijskoj sceni u Srbiji, jer je kako navode, ideja da više od polovine sadržaja bude bazirano na živom programu, a interakcija sa auditorijumom će se obavljati uglavnom preko "Facebook"-a.

Studio "Kanala 3"Studio "Kanala 3"

Osim informativnog i sportskog programa, redakcija je čvrsto rešena da pruži priliku kulturi i umetnosti, ali i mladima koji će moći da se prijave na audiciju za novinare i voditelje koja će biti organizovana posle novogodišnjih praznika.

Kako nije želeo da spekuliše o imenima urednika, Miklja je najavio da će njihova imena biti poznata u narednih mesec dana.

Iako je u medijima najvaljivano da je nova televizija obnavljanje "Trećeg kanala", Miklja je to demantovao navodeći da će "Kanal 3" ipak imati duh i energiju čuvene televizije.

TV "Nova.rs" – investicija od 18 mil EUR

Televizija "Nova.rs" je počela sa delimičnim emitovanjem programa 17. decembra. Kako je za "eKapiju" rekao direktor za odnose sa javnošću, Sreten Radović, ovo je tek početna faza emitovanja, a tek će od februara sledeće godine krenuti sa raznovrsnom potpunom programskom šemom.

Tokom jednomesečnog konkursa za posao koji je raspisala televizija "Nova.rs" stiglo je blizu 7.000 prijava, od kojih ima mesta za 450 kandidata, koliko će biti zaposlenih u toku 2014. godine u trenutno najmlađoj medijskoj kući na Balkanu.

- Kandidati su mogli da konkurišu za pozicije: novinar, voditelj, urednik, producent, snimatelj, kamerman, montažer, tonski snimatelj, dizajner zvuka, administrativni radnik, ekonomista i menadžere za prodaju oglasnog prostora. Plan nam je da do početka emitovanja u februaru završimo sa selekcijom za sva radna mesta – ističe Radović dodajući da je ovo investicija od 18 mil EUR koja će ne samo doprineti zaposlenosti u medijskom sektoru, nego i pozitivno uticati na kompletno tržište u smislu podizanja produkcijskih i programskih standarda.

Iz programske ponude Radović izdvaja seriju "Odeljenje" i "Tragovi", kao i svakodnevni program kratke forme "Mala istorija Srbije" sa Nikolom Simićem i Lanetom Gutovićem.

- Zabavni strani formati će naći svoje mesto u našem programu, a proizvodićemo i nesvakidašnji interaktivni program takmičenja u pevanju. "Roland Garros" će biti dostupan na "Novoj" televiziji, a naši gledaoci će moći već 2. januara da prate utakmicu "Real Madrid"-"Paris Saint Germain" – najavljuje Radović u razgovoru za naš portal.

Što se tiče urednika redakcija, kao i glavnog i odgovornog urednika, kako kaže sagovornik "eKapije", još ne objavljuju imena ljudi sa kojima su postigli dogovore, ali će to uraditi vrlo brzo i "tu će biti brojnih iznenađenja i zvučnih novinarskih imena".

TV N1 – prvi regionalni informativni kanal

Kanal N1, prvi regionalni informativni kanal na područiju bivše Jugoslavije, biće lansiran u aprilu 2014. godine za više od 15 miliona gledalaca u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sporazum o saradanji sa kompanijom "Turner Broadcasting System Europe Limited", koja je vlasnik kanala "CNN International", omogućio je kanalu N1 da postane eksluzivni partner CNN-a u regionu. N1 će emitovati program iz tri velika informativno-produkcijska centra u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, kao i lokalnih centara smeštenih po gradovima čitavog regiona.

- Srbija će biti glavni centar za kanal N1. Našim gledaocima ćemo pružati vesti na svetskom nivou, izveštavanje o međunarodnim događajima na lokalnom jeziku i regionalne vesti u trenutku njihovog dešavanja. Od starta ćemo postavljati visoke standarde u plasiranju vesti 24 časa dnevno – rekao je Brent Sadler, generalni direktor kanala i direktor programa.

- Saradnja sa CNN-om donosi nam dragoceno iskustvo u oblastima novinarstva, uredništva i pravljenja programa. Uz veliki broj novootvorenih radnih mesta, lokalni novinari i tehničari imaće jedinstenu priliku da idu na treninge i obuke našeg partnera CNN-a i da ispunjavaju visoke kriterijume izveštavanja - ističe Sadler.

Jugoslav ĆosićJugoslav Ćosić

Sporazum sa CNN-om omogućava kanalu N1 i da emituje odabrane programe CNN-a prevedene na lokalne jezike.

Krajem novembra Jugoslav Ćosić je potvrdio da je postigao dogovor sa sa menadžmentom N1 televizije o poziciji direktora vesti u Beogradu.

- Nova televizija doneće mnogo ljudima iz medijske industrije koji u njoj budu angažovani ali će, van svake sumnje, najviše dobiti njeni budući gledaoci u regionu. Dobiće jedan nov, nezavisni, pozitivan i mobilan medij koji ce biti u stanju da pruži vrhunski i pouzdan informativni sadržaj. Verujem da će projekat uneti novu dinamiku unutar medijske scene i da će pomeriti regionalne news standard - rekao je tom prilikom Ćosić.

Glavni finansijski investitor kanala N1 je "United Group", vodeća "pay TV" platforma u jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata SBB, "Telemach Sloveniju" i "Telemah BiH".

Dakle, u novu godinu ćemo ući bogatiji za nekoliko novih medijskih igrača, ostaje da vidimo kakve će oni promene doneti.

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.