NavMenu

Evropska vozačka dozvola preko računara - polaganje 7 ispita, 127 EUR

Izvor: Politika Četvrtak, 05.05.2005. 13:20
Komentari
Podeli

Računari će se sve više koristiti u nastavi u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Brzo će doći vreme kad će gotovo svaka lekcija biti na kompjuteru. Tako će se učiti matematika, srpski, svet oko nas, biologija, hemija... A za to će biti potrebno da svi nastavnici budu informatički pismeni i to po međunarodnim standardima, ozvaničenim „kompjuterskim pasošima”.

Prosvetne vlasti u Srbiji se zalažu za osavremenjavanje nastave i smatraju da je budućnost u učenju na daljinu. Tako bi se, recimo, đacima prvacima u Jagodini omogućilo da iz svojih učionica vide kako slova sriču njihovi vršnjaci u beogradskim osnovnim školama. Učenici iz Surdulice bi tako mogli da uče od beogradskih, novosadskih ili niških profesora, a da se pri tome ne mrdnu iz svog mesta.

To je i jedan od preduslova da se u našim školama dostignu evropski standardi. Ali da bi se to zaista i ostvarilo, bilo bi poželjno da svi nastavnici steknu takozvanu internacionalnu (svetsku), odnosno evropsku kompjutersku vozačku dozvolu (ICDL/ECDL). Pretpostavlja se da je onaj ko poseduje ovaj međunarodno priznati pasoš zapravo ovladao višim nivoom koncepta informatičke tehnologije.

Izvan Evrope, ECDL je poznat kao internacionalna kompjuterska vozačka dozvola (ICDL). Dozvolu će dobiti kad položi standardizovane testove u akreditovanim test centrima. U našoj zemlji sada ima desetak ovakvih centara. Prvi je osnovan na beogradskom Učiteljskom fakultetu. Kandidat mora uspešno da položi jedan teoretski i šest praktičnih testova. Kada se kandidat prijavi, tačnije, registruje za započinjanje sertifikacionog procesa, onda dobija „index skills card”, zapravo, nešto slično studentskom indeksu kod nas. Tu se beleži napredak kandidata, odnosno, kako je prošao na testovima. Kada položi svih sedam ispita stiče diplomu ECDL/ICDL. Diplome su standardizovane, kao što su standardizovani i testovi. I ispitivači su ovlašćeni i ispite moraju da realizuju na način i u uslovima utvrđenim po međunarodnim standardima.

Ispiti se pripremau iz udžbenika „Informacione tehnologije – evropski standardi znanja – ECDL”, koji je odobrila evropska ECDL asocijacija. Za evropsku kompjutersku vozačku dozvolu u Srbiji treba izdvojiti 127 EUR. U to je, naravno, uračunato i polaganje svih sedam ispita, kao i PDV. Cenu je za svaku zemlju propisala Evropska unija. U Italiji, recimo, dozvola „teži” 750 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.