NavMenu

(e Magazin) HP iPAQ rw6815 - Vrhunski uređaj za moblne profecionalce

Izvor: e Magazin Utorak, 12.12.2006. 18:33
Komentari
Podeli

JEDAN ZA SVE


HP iPAQ rw6815




U ruke nam je dospeo još jedan vrhunski uređaj za mobilne profesionalce za oznakom HP. Baziran na Windows Mobile 5.0 Phone Edition operativnom sistemu, i pokretan Intelovim PXA272 procesorom sa radnim taktom od 416 MHz, iPAQ rw6815 je jedan od najbržih trenutno postojećih PDA-telefona.



Funkcionalan i kompletan

Pri prvom kontaktu sa rw6815, najviše nas je oduševila njegova kompaktnost, odnosno dimenzije koje su tek za nijansu veće od dimenzija prosečnog mobilnog telefona (102 x 58 x 20 milimetara, uz težinu od 140 grama). Konačno se pojavio jedan vrhunski PDA telefon koji lako staje u šaku, u čemu mu čak i pomaže njegova neuobičajena debljina. Konstruktori su se mudro radije odlučili na izradu srebrnosivog „bucka“, u čije će kućište moći da smeste sav hardver neophodan za ostvarenje brojnih funkcija, nego da izrade uređaj koji se teško koristi jednom rukom (kakvih, nažalost, na tržištu na bezbroj).
Proporcije su pažljivo odmerene, uz maksimalno vođenje računa o funkcionalnosti i čvrstoći uređaja. Dok se na bokovima nalaze tasteri za aktivaciju dvomegapikselne karnere i glasovnih beleški, kao i kontrolu jačine zvuka u slušalici, na prednjoj strani, ispod ekrana, smeštena su tek dva funkcijska tastera, dugmići za uspostavljanje i prekid veze i četvorosmerni kontrolor sa potvrdom u sredini. Sa leve i desne strane u odnosu na ovu grupu tastera locirani su dual stereo zvučnici, namenjeni reprodukovanju multimedijalnih sadržaja (klasični zvučnik slušalice je, naravno, smešten iznad ekrana). On/off taster se, tradicionalno, nalazi na gornjoj strani uređaja, a pored njega su smešteni slot za miniSD memorijske kartice sa jedne, i ležište za stajlus olovku sa druge strane.
Ekran uređaja je osetljiv na dodir, sa dijagonalom od 2,7 inča, i radi u rezoluciji 240 x 320 piksela, u 262 k boja. lzuzetno je svetao, uz dobru oštrinu slike, što ga čini vidljivim i pri jakom suncu. Od eventualnih oštećenja je zaštićen plastičnim poklopcem. Kamera rezolucije dva megapiksela je smeštena u leđima uređaja, i njen rad je potpomognut LED diodom, u ulozi blica. Kvalitet fotografija nije vrhunski, ali je sasvim dovoljan „da se nađe“.




Napredna multimedija

Konekciju sa spoljnim svetom rw6815 uspostavlja putem GSM mreže (uz podršku za EDGE i GPRS paketni prenos podataka), ali i preko infracrvenog porta, bluetooth 1,2 i WiFi 802.11b standarda. Poslovnim korisnicima dobro će doći kako Microsoft eMail Push tehnologija, tako i podrska za naprednu multimediju (ako se ima u vidu tip i namena aparata). Već pomenuti dual stereo zvučnici, osim što onemogućavaju rw6815 da jasno izgovori npr. broj sa kojeg dolazi telefonski poziv ili upozorenje o istrošenosti baterije, ujedno sjajno odrađuju posao reprodukcije muzike, zahvaljujući instaliranom Windows Media Player 10 Mobile. Naravno, kako je u pitanju Windows operativni sistem, moguće je po želji instalirati i neki drugi plejer. Isto važi i za ostale softverske aplikacije, od kojih se na samom uređaju isporučuje uobičajcna osnova - Word, Excel i PowerPoint Mobile, Pocket MSN... Sem činjenice da je rw6815 jedan od najkompaktnijih PDA telefona koje smo bili u prilici da vidimo, sve pohvale zaslužuje i njegova natprosečno moćna baterija, kapaciteta od čitavih 1530 mAh.



Kontakt: www.hp.co.yu
Preporučena cena: 650 evra



piše: Milan Kovačević
m.kovacevic@emagazin.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.