NavMenu

Neophodne reformske promene - Oko 90% austrijskih preduzeća smatra poslovanje u Srbiji problematičnim

Izvor: eKapija Utorak, 24.12.2013. 14:25
Komentari
Podeli

Gotovo 90% austrijskih privrednika u Srbiji smatra trenutno privredno stanje u našoj zemlji složenim i problematičnim, pokazuju podaci istraživanja o privrednoj situaciji koje drugu godinu za redom sprovodi Trgovinsko odeljenje Amabasade Austrije u Srbiji.

Dok preko 50% učesnika u anketi polazi od toga da se situacija u 2014. godini u odnosu na 2013. neće mnogo promeniti, 34% gleda sa optimizmom u budućnost i očekuje uzlazni trend tokom 2014. godine. Malo bolje, kompanije sagledavaju poslovanje sopstvenog preduzeća pa je njih 66% svoje poslovanje ocenilo kao zadovoljavajuće, a 7% čak vrlo dobrim.

Tako je oko 30% preduzeća navelo, uprkos teškoćama, pozitivnu prognozu za sopstveno preduzeće za narednu godinu. Rast prometa u 2013. godini u odnosu na prethodnu godinu zabeležilo je 38% preduzeća, a 60% anketiranih navelo je nepromenjen broj zaposlenih i obim investicije.

U vremenskom okviru od oko 4 nedelje ispitano je anonimno putem Internet istraživanja 567 rukovodilaca austrijskih produžnica u Srbiji. Rezultati ankete se zasnivaju na odgovorima 122 preduzeća, što čini 21,5% od ukupnog broja kojima je anketa upućena.

Po pitanju privrednih uslova u Srbiji 62% preduzeća-ispitanika smatra da postoji velika potreba za poboljšanjem, a oko trećina ispitanika izjavilo je da je zadovoljno. Posebno se izdvaja suzbijanje korupcije, poboljšanje platežnog morala i isti uslovi za takmičare, kao i kvalitet radne snage i napredovanje na polju EU integracija.

Sa druge strane, Srbija je dobila plus kad je u pitanju raspoloživost i kvalitet radne snage i raspoloživost i kvalitet dobavljača.

- Investitori žele nastavak reformskih procesa i nove reforme. Austrijske firme veruju u ekonomsku budućnost Srbije. Dobri dobavljači i jeftina radna snaga su svakako pozitivne stvari. Dobre ideje postoje i želimo da što pre usledi njihova realizacija - rekao je Andreas Haidenthaler, trgovinski savetnik pri Ambasadi Austrije u Beogradu.

On je naveo da u Srbiji posluje oko 450 austrijskih kompanija.

- Austrijska preduzeća su najveći strani investitor u Srbiji i dugoročno planiraju svoje poslovanje u ovoj zemlji. Prema podacima Narodne banke Srbije ta preduzeća su u Srbiju do sada kroz investicije uložila 2,9 mlrd EUR.

Očekivanja od Vlade

Na pitanje u vezi sa željama i očekivanjima preduzeća, 80% bi očekivalo od Vlade poboljšanje pravne sigurnosti i suzbijanje korupcije, dok se tri četvrtine nada smanjenju birokratije, a 71% stabilnoj valuti.

Za uspešan nastavak poslovanja i dodatna ulaganja 62% učesnika ankete smatra da je neminovna stabilnost valute i EU integracija.

Rezultati u odnosu na 2012.

U odnosu na ankteu u 2012. godini procena je da je privreda u Srbiji malo lošija, ali situacija u preduzećima je nepromenjana. Male razlike postoje i kod izgleda za narednu godinu za Srbiju i za pojedine privredne grane - 50% ne očekuje velike promene, kako u pogledu situacije u našoj zemlji tako i po pitanju sopstvene privredne grane.

Velike razlike postoje i kod razvoja uslova. U 2012. godini je 26% ispitanika uslove privrede u Srbiji ocenilo kao dobre ili vrlo dobre, a ove godine je samo 7% istog mišljenja. Prošle godine 60% ispitanika objavilo je rast prometa, a ove godine je njihov broj pao na 26% produzeća. Situacija je ista i u vezi sa brojem zaposlenih i investicijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.