Izvor: Tanjug | Nedelja, 22.12.2013.| 11:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ugovor sa Evropskom odbrambenom agencijom jača srpsku vojnu industriju

(Foto: vs.rs)

Ministri odbrane i finansija Nebojša Rodić i Lazar Krstić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, kao i predstavnici Ministarstva privrede i privrednih društava iz odbrambene industrije Srbije razmatrali su problem finansijske konsolidacije tih preduzeća, unapređenja proizvodnih kapaciteta, rešavanje imovinsko-pravnih pitanja i socijalnog programa.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane na sastanku je istaknuto da je za dalje jačanje domaće odbrambene industrije neophodno obezbediti još bolje njeno funkcionisanje, odnosno povećanje poslovnosti, radne i tehnološke discipline, kao i podizanje kvaliteta zaposlenih.

- Odbrambena industrija je važan deo privrede Srbije i pred njom je zadatak daljeg organizacijskog i poslovnog snaženja, obzirom na proizvodne potencijale i izvozne mogućnosti. Novu razvojnu perspektivu otvara Administrativni ugovor o saradnji između Ministarstva odbrane Srbije i Evropske odbrambene agencije, koji su u Briselu potpisali ministar odbrane Nebojša Rodić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton - navodi se u saopštenju.

Ugovor sa Evropskom odbrambenom agencijom, poručuje se u saopštenju, omogućava jačanje domaće namenske industrije i istraživačkih potencijala srpskih instituta, kao i tehnološku modernizaciju oružanih snaga, a time i unapređenje vojnih i odbrambenih sposobnosti.

- To je šansa koju treba iskoristiti, uz nastojanje da se stranim ulaganjima povećaju kapaciteti, brže realizuju perspektivni projekti i zajedno sa partnerima lakše dođe do kupaca na svetskom tržištu - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

To ministarstvo učiniće sve da raspoložive kapacitete odbrambene industrije Srbije podrži i ojača, jer to predstavlja značajan segment privrede naše države, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi Ministarstvo odbrane nastaviće neposrednu saradnju sa nadležnim državnim organima, pri čemu očekuje da se dosadašnja podrška nastavi i u narednom periodu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.